Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σοκολάτα και κόκκινο κρασί «ασπίδα» κατά του διαβήτη

Η σοκολάτα αποτελεί αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη τροφή όλων, που συχνά αντιμετωπίζεται ως «αμαρτία» τόσο σε όσους ακολουθούν μία σωστή διατροφή, αλλά και σε όσους την αποφεύγουν για λόγους υγείας. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα, όπως επίσης και το κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από διαβήτη τύπου 2.
Η μαύρη σοκολάτα, τα μούρα και το κόκκινο κρασί εμπεριέχουν τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και η κατανάλωσή τους σε υψηλά επίπεδα μπορούν να προστατεύσουν από διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας τον οργανισμό να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης.

Η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Νόργουιτς, καθηγήτρια Aedin Cassidy, δήλωσε ότι «μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες πρόληψης. Εμείς δείξαμε ότι μία μερίδα μούρων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και να προστατεύσει από εμφράγματα».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 γυναίκες οι οποίες κρατούσαν ημερολόγιο όλων των τροφών και των ποτών που κατανάλωναν και τα δείγματα του αίματος που αναλύονταν.

Αποκαλύφθηκε ότι τα φλαβονοειδή σταθεροποιεί τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη γλυκόζη στον οργανισμό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι αποτρέπει από τη χρόνια φλεγμονή.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 2,9 εκατ. ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι ακόμη 850.000 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το τσάι, ορισμένα βότανα, το σέλερι, τα μήλα και τα πορτοκάλια περιέχουν τέτοιες ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν και προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερκατανάλωση σοκολάταας και κρασιού, μετά την ανακάλυψη των φλαβονοειδών.

Η διαιτολόγος δρ. Σάρα Σένκερ επισημαίνει: «Είναι άλλη μία μελέτη που ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για αυτές τις τροφές στη διατροφή μας. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασπίδα για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά πάντα υπάρχει και ένα ανώτατο όριο με τροφές όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, ακόμη και ο καφές... η υπερκατανάλωση εξουδετερώνει τα οφέλη».

Τα καλύτερα φλαβονοειδή είναι οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μούρα και λαχανικά όπως οι μελιτζάνες.

Πηγή: SkyNews
Ethnos.gr