Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Επιχείρηση-σκούπα για τους πειρατές των μπλε κάδων

Στην πρώτη δυναμική επιχείρηση-σκούπα προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την εισαγγελία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων ανακύκλωσης.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ μετά τον έλεγχο που έγινε σε τέσσερα διαμερίσματα, όπου διέμεναν Ρομά, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και τροχήλατες ιδιοκατασκευές με αντικείμενα και υλικά από τις περισυλλογές.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις υγειονομικού κανονισμού και υγειονομικών διατάξεων, και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση-σκούπα, που ήταν αιφνιδιαστική, έγινε στην 4η δημοτική κοινότητα και συγκεκριμένα σε διαμερίσματα των οδών Ευζώνων 44, Θ. Χαρίση 6 και Περδίκα 21, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών δημοτών και αναφορών των εποπτών Καθαριότητας. Η εκστρατεία μάλιστα εντάσσεται στον ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πειρατείας των μπλε κάδων, της καθαριότητας και ευταξίας οικιών και κοινόχρηστων χώρων, που μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες αποθήκευσης και παράνομης διαμονής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. έλεγχος στοιχείων και έρευνα σε τέσσερα διαμερίσματα όπου διέμεναν Ρομά (βουλγαρικής καταγωγής) και στα οποία είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και τροχήλατες ιδιοκατασκευές -τα γνωστά καροτσάκια- γεμάτα με αντικείμενα και υλικά από τις περισυλλογές.
Επιπλέον, οι αλλοδαποί είχαν σταθμεύσει επτά Ι.Χ. αυτοκίνητα στις παρακείμενες οδούς, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικούς χώρους γεμάτα από μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί). Τα οχήματα που παρέμεναν ακινητοποιημένα και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης απομακρύνθηκαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, σε όλους τους χώρους εντός, εκτός και περιμετρικά διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης με έντονη δυσοσμία, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αποτέλεσμα ήταν το συνεργείο καθαριότητας με 14 άτομα της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων προχώρησε σε γενική καθαριότητα των χώρων και απομάκρυνση όλων των υλικών από τα διαμερίσματα και τα οχήματα με πέντε δορυφορικά μικρά φορτηγά. Τα υλικά καταστράφηκαν στον σπαστήρα του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας περίπου τόνος ανακυκλώσιμων υλικών θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.
“Με την πρώτη αυτή επέμβαση, δόθηκε το μήνυμα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που συσσωρευτικά δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία αλλά και την εικόνα της πόλης” τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε ότι με τη σαφή κατεύθυνση από τον δήμαρχο είναι άμεσος ο στόχος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., να πάψουν να υπάρχουν στην πόλη μας αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες περιφερόμενων ανθρώπων που αφαιρούν τα υλικά από τους κάδους ανακύκλωσης και τα συσσωρεύουν σε διάφορους χώρους μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες.
Ο ίδιος εξήγησε ακόμα ότι η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών εις βάρος του δήμου και των δημοτών Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπιστεί συντεταγμένα και οργανωμένα με τις κρατικές υπηρεσίες, με τελικό αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, την αποκατάσταση της καθαριότητας, την απελευθέρωση και την απόδοση των καταλυμένων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.