Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πιο απλές θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους


Πιο απλός θα είναι ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών,Γιώργος Μαυραγάνης στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα σχέδο για την αξιόπιστη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διασύηνδεση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το capital.gr, ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι σύντομα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να διενεργούν ταχύτατους ελέγχους στα πόθεν έσχες. 

Επίσης, στην απλούστευση της υποβολής δηλώσεων, είναι και σε εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη ο ανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση της ΓΓΠΣ ως κέντρο πληροφορικής του δημοσίου. 

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέσω του οποίου θα τηρείται η φορολογική νομοθεσία και η είσπραξη του τέλους πλεύσης και παραμονής. 

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε πως μέσα στο 2013 έχουν μειωθεί έξι φόρους και συγκεκριμένα:

- Μείωση των φόρων για ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ

- Μείωση του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους από 45% σε 42%

- Μείωση του φόρου των μερισμάτων από 25% στο 10%. 

- Μείωση του φόρου υπεραξίας κεφαλαίου στο 15%

- Μείωση του λεγόμενου χαρατσίου κατά 15% 

- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. 




Newsit.gr