Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ο Μαντίμπα όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.
Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, επιβεβαίωσε ότι ο Νέλσον Μαντέλα «έφυγε γαλήνιος».
«Το έθνος μας έχασε το πιο σπουδαίο του τέκνο. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα...Αυτό που έκανε σπουδαίο τον Νέλσον Μαντέλα, ήταν αυτό ακριβώς που τον έκανε άνθρωπο. Βλέπαμε σε εκείνον αυτό που ψάχναμε στους εαυτούς μας. Συμπολίτες, Νοτιοαφρικανοί, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που μας ένωσε και ενωμένοι θα τον αποχαιρετήσουμε» δήλωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας».
«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες εώς την τέλεση της κηδείας.
Ο Μαντέλα ή «Μαντίμπα» όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, από το όνομα της φυλής του, ταλαιπωρούταν εδώ και πολύ καιρό από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη και μετά από παρατεταμένη νοσηλεία, το τελευταίο διάστημα δεχόταν ιατρική φροντίδα κατ' οίκον. Μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, η προεδρία περιέγραφε την κατάσταση της υγείας του, ως «κρίσιμη, αλλά σταθερή».
Το 1993 ο Μαντέλα είχε βραβευθεί με Νόμπελ ειρήνης και το 1994 ήταν ο πρώτος μαύρος που εξελέγη πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Αποχώρησε από την προεδρία πέντε χρόνια μετά. Υπήρξε ένας από τους πιο σεβαστούς και αγαπητούς πολιτικούς, υπέρμαχος της συμφιλίωσης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, έχοντας περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από την ζωή του στην φυλακή.
«Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (...) αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει», έγραφε ο ίδιος για την ημέρα που αποφυλακίστηκε, την 11η Φεβρουαρίου του 1990.
Από το 2004 ο Μαντέλα είχε περιορίσει σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δραστηριότητές του γιατί, όπως είχε πει, επιθυμούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους του. Είχε ανακοινώσει μάλιστα την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή λέγοντας χαριτολογώντας: «Μην μου τηλεφωνήσετε, θα σας πάρω εγώ».

«Πρότυπο και γίγαντας της δικαιοσύνης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μαντέλα έκανε λόγο για «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησαν ποτέ», υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.

«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος. Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία».
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία:
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν. Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει» δήλωσε ο Ομπάμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «ο Μαντέλα δεν ήταν απλώς ένας ήρωας της εποχής μας, αλλά ένας διαχρονικός ήρωας».
«Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο.Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα», ήταν η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μαντέλα και στον λαό της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».
«Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας: «Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο».
«Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Ethnos.gr