Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μπαλάκι οι ευθύνες για τις 69 ύποπτες άδειες των λαϊκών

Ανεξιχνίαστη παραμένει ακόμη η υπόθεση με τις ύποπτες άδειες πωλητών λαϊκών αγορών του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης (ΟΛΑΘ) σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την παραπομπή της στη δικαιοσύνη.

Του Νίκου Ηλιάδη
Τα συναρμόδια υπουργεία πετούν το μπαλάκι των ευθυνών το ένα στο άλλο, η δε εισαγγελία αναμένει ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Το όλο θέμα προέκυψε έπειτα από έλεγχο στις άδειες των πωλητών λαϊκών αγορών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2011. Από αυτόν προέκυψε σειρά παρανομιών και παρατυπιών για περισσότερες από 200 άδειες. Ειδικότερα οι αρμόδιες επιτροπές οι οποίες διενήργησαν τον έλεγχο εντόπισαν:
- 19 κατόχους αδειών οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν και άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το οποίο απαγορεύεται.
- 83 περιπτώσεις κατόχων άδειας επαγγελματιών πωλητών οι οποίοι στερούνταν ασφαλιστικής ή και φορολογικής ενημερότητας.
- 40 περιπτώσεις κατόχων άδειας επαγγελματιών πωλητών οι οποίοι δεν είχαν καν υποβάλει αίτηση θεώρησης των αδειών που είχαν λήξει.
- 73 περιπτώσεις κατόχων αδειών για τους οποίους κατά τον έλεγχο προέκυψαν τα εξής: Για ορισμένους διαπιστώθηκε πλαστογραφία υπογραφών, άλλοι πωλούσαν διαφορετικά είδη από αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί η άδειά τους, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις αδειών οι οποίες εκδόθηκαν χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Τελικά από το σύνολο αυτών των 215 περιπτώσεων παρανομιών και παρατυπιών οι περισσότερες διευθετήθηκαν προσωρινά με υπουργικές αποφάσεις (όπως η απόφαση για παράταση των αδειών έως το τέλος Οκτωβρίου 2014, προκειμένου να παρακαμφθεί κυρίως η αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας). Κατά τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισαν τελικώς 69 ύποπτες άδειες που είχαν εκδοθεί την περίοδο 2006 - 2007, τις οποίες παρέπεμψαν προς διερεύνηση στη δικαιοσύνη. Εκείνη με τη σειρά της διέταξε διενέργεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Από τον Άννα στον Καϊάφα
Πριν από περίπου ενάμιση μήνα οι βουλευτίνες Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Λίτσα Αμμανατίδου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στην απάντησή του παρέπεμπε στα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού ενημέρωνε για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών, παρέπεμψε με τη σειρά του για περαιτέρω απαντήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Ο δε υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς απάντησε ότι τα ερωτήματα που ετέθησαν «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου».
«Απαξιώνοντας κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και πετώντας το ένα το μπαλάκι στο άλλο, τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται να απαντήσουν επί της ουσίας για το πρόβλημα. Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκονται πάνω από τη νομιμότητα και από κάθε έλεγχο και κρατούν σφραγισμένα στα συρτάρια του Οργανισμού, των συναρμόδιων υπουργείων και της εισαγγελίας τα μυστικά τους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου», αναφέρει η κυρία Χαραλαμπίδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία αναμένει το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, στο οποίο ανατέθηκε ο έλεγχος των 69 αδειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κύρια φάση του ελέγχου εκ μέρους του ΣΕΕΔΔ έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση του τελικού πορίσματος αναμένεται στις αρχές του 2014.