Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ποδαρικό με βροχή αλλά και χιλιάδες κόσμου στην αναπλασμένη νέα παραλία

Η βροχή και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν στάθηκαν αρκετές, για να κρατήσουν τους Θεσσαλονικείς μακριά από τη νέα παραλία, η οποία από χθες το πρωί αποδόθηκε κι επισήμως στη χρήση τους, μετά από τα δυόμισι χρόνια που ήταν αποκλεισμένη -εξαιτίας των έργων ανάπλασης που εξελίσσονταν στην περιοχή.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν γιορτινή με τις δεκάδες των εκδηλώσεων, που προετοιμάστηκαν με την ευκαιρία της παράδοσης της νέας παραλίας -στο τμήμα της από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι και τους ναυταθλητικούς ομίλους- αλλά και της εκ νέου πεζοδρόμησης της λεωφόρου Νίκης, η οποία ίσχυσε από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών συνέρεαν κατά εκατοντάδες από χθες το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, για να απολαύσουν έναν χορταστικό περίπατο στο ενιαίο -πλέον- μέτωπο των περίπου 5,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Οι καινούργιοι κήποι της παραλίας, που φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη, κέρδισαν τις εντυπώσεις, αν και δύο από αυτούς -του Αλέξανδρου και των Εποχών- θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς απομένουν ακόμη ορισμένες φυτοτεχνικές εργασίες.

Δύο ανοικτά μέτωπα
Στη νέα παραλία βρέθηκε χθες το μεσημέρι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι το χθεσινό άνοιγμα της παραλίας ήταν επί της ουσίας μια άτυπη διαδικασία, καθώς τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον Μάρτιο, αφότου το έργο θα έχει παραδοθεί και τυπικά και θα έχουν ελεγχθεί τυχόν κακοτεχνίες.
Σε δηλώσεις του, πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα δύο ανοικτά θέματα που εξακολουθούν να υφίστανται στην περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων και σε αυτήν του παλιού Interni, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τα έργα ανάπλασης της παραλίας. «Πρέπει να μελετήσουμε και τις περιοχές αυτές, ούτως ώστε στην επόμενη θητεία να υλοποιήσουμε ό,τι πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί ανεξάρτητα αν θα είναι δήμαρχος ο ίδιος ή όχι και ανεξάρτητα εάν η παράταξή του θα κερδίσει τις εκλογές ή όχι.

Μόνιμη πεζοδρόμηση
Για ένα εξάωρο, από τις 11.00 χθες το πρωί μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα, η λεωφόρος Νίκης ήταν κατειλημμένη όχι από τα Ι.Χ., όπως συνήθως, αλλά από τους πεζούς. Η απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και τροχαίας για την πιλοτική πεζοδρόμησή της την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.
Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι τελικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καταστεί εφικτή η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης σε μόνιμη βάση. Ο ίδιος, εξάλλου, πρότεινε για ακόμη μια φορά την επαναχάραξη του ποδηλατόδρομου που βρίσκεται τόσο στην παλιά όσο και στη νέα παραλία, ώστε αυτός να μην καταλαμβάνει τμήμα του πλακόστρωτου, αλλά να βρίσκεται στον δρόμο. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει υποβληθεί κατ’ επανάληψη από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις εκ μέρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αρνείται να συναινέσει, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Χθες, παρά τον αποκλεισμό της Νίκης, η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης διεξαγόταν ομαλά, χωρίς να επαναληφθούν τα ακραία κυκλοφοριακά προβλήματα που είχαν σημειωθεί στις 3 Νοεμβρίου, όταν πεζοδρομήθηκε η παραλιακή λεωφόρος για πρώτη φορά πιλοτικά. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στις 3 Νοεμβρίου η πεζοδρόμηση της Νίκης είχε συμπέσει και με την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς. Συγχρόνως, όμως, μετά από τον πρώτο πειραματισμό του Νοέμβρη χθες υπήρξε καλύτερος συντονισμός από πλευράς τροχαίας, καθώς περισσότεροι από εβδομήντα τροχονόμοι κινητοποιήθηκαν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τον έλεγχο των παράνομων σταθμεύσεων σε κομβικούς δρόμους, όπως η Τσιμισκή ή η Μητροπόλεως. Εξάλλου, το έργο της τροχαίας συνέδραμαν κι αρκετοί εθελοντές της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Πληθώρα εκδηλώσεων
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε πληθώρα εκδηλώσεων για τους πολίτες κάθε ηλικίας.
Μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα δημιούργησαν τα σκάφη που έπλεαν σε κοντινή απόσταση από το πλακόστρωτο, καθώς οι ναυταθλητικοί όμιλοι της πόλης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δήμου Θεσσαλονίκης και γέμισαν τον Θερμαϊκό με πανιά. Ιδιαίτερη νότα, εξάλλου, έδωσε και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο σημείο πλησίον του δημαρχιακού μεγάρου, όπου επανατοποθετήθηκαν οι εμβληματικές «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Οι εκδηλώσεις στην παραλία περιελάμβαναν από μουσική, χορό και γυμναστική μέχρι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την ευκαιρία της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS και της μεθαυριανής παγκόσμιας ημέρας αναπηρίας.
Ως χώροι εκδηλώσεων αξιοποιήθηκαν τα περίπτερα αναψυχής που διαμορφώθηκαν σε διάφορα σημεία της παραλίας, στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης στην περιοχή. Μάλιστα, οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» είχαν αναρτήσει στους χώρους αυτούς πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις φάσεις των έργων ανάπλασης.

Άλλαξε όψη μέσα σε 28 μήνες
Η δεύτερη φάση των έργων ανάπλασης της νέας παραλίας εξελίχθηκε στο τμήμα από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι και τους ναυταθλητικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη, πρόκειται για μια έκταση περίπου 150 στρεμμάτων, η οποία άλλαξε όψη μέσα σε διάστημα 28 μηνών, εντός δηλαδή της προθεσμίας που είχε τεθεί στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης του έργου.
Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ - Νατούρα Α.Ε.", η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης της ανάπλασης ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το δεύτερο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους ναυταθλητικούς ομίλους διαμορφώθηκαν επτά νέα «πράσινα δωμάτια». Το πρώτο πάρκο πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου είναι ο κήπος του Αλέξανδρου. Το κεντρικό στοιχείο στο πάρκο αυτό είναι οι ένδεκα χαμηλοί πίδακες νερού και οι δύο αλέες δέντρων εκατέρωθεν των σιντριβανιών, που οδηγούν προς τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πλάι στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» δημιουργήθηκε ο κήπος του Απογευματινού Ήλιου, ο οποίος θυμίζει μια τεχνητή πλαγιά, από την κορυφή της οποίας μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τη θέα προς τη θάλασσα.
Διαδοχικά βρίσκεται ο κήπος της Άμμου, στον οποίο έχουν οργανωθεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που προϋπήρχε στο χώρο, ένας παιδότοπος και δύο γήπεδα τένις.
Ο επόμενος κήπος των Εποχών, ο οποίος μαζί με αυτόν του Αλέξανδρου θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες, μοιάζει σαν φυσικό λιβάδι. Στο ίδιο πάρκο έχει διαμορφωθεί κι ένα αμφιθέατρο για τη φιλοξενία διάφορων εκδηλώσεων.
Αφιερωμένος στα παιδιά είναι ο κήπος του Φωκά, τον οποίο και διαδέχεται ο κήπος της Μεσογείου, μεταξύ της Καλλιδοπούλου και της 28ης Οκτωβρίου. Ένα πράσινο δωμάτιο τέχνης, που θα φιλοξενεί γλυπτά μεγάλου μεγέθους, θα αποτελέσει ο κήπος των Γλυπτών, με τον οποίο και ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στο δεύτερο κομμάτι της νέας παραλίας. Ξεχωριστή θέση στον κήπο των Γλυπτών καταλαμβάνει ήδη το υδροκίνητο γλυπτό «Τρεις κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο έχει τοποθετηθεί στη λίμνη του ενός στέμματος που διαμορφώθηκε στο μέσον του χώρου.