Έρευνα-σκούπα για τον τρόπο καταχώρησης των προμηθειών ορθοπεδικών υλικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ξεκίνησε χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Καταγγελία που έλαβε αναφέρει πως άλλα ήταν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί και για τα οποία υπέγραφαν βεβαιώσεις και άλλα τα υλικά που αγοράζονταν στη συνέχεια, τα οποία είχαν πολλαπλάσιο κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επώνυμη καταγγελία, που έγινε από γιατρό του νοσοκομείου, συνοδεύεται από σειρά παραστατικών εγγράφων, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι παραγγελίες γίνονταν από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου με άλλους κωδικούς υλικών απ’ αυτούς που πιστοποιούσαν με τις βεβαιώσεις τους οι γιατροί. Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος χθες με παραγγελία του ζήτησε από τους αστυνομικούς του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου και της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που έστειλε στις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης ο καταγγέλλων υποστηρίζει πως για κάθε επέμβαση οι γιατροί χρησιμοποιούν συγκεκριμένα υλικά, τα οποία προβλέπονται και αγοράζονται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, υπάλληλοι των διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίοι λαμβάνουν τις ιατρικές βεβαιώσεις για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να τα αντικαταστήσουν και να υπάρχει “αποθήκη”, στις παραγγελίες έγραφαν τους κωδικούς άλλων υλικών, των οποίων η προμήθεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση του δημοσίου με τις εταιρείες. Μάλιστα οι τιμές των εξωσυμβατικών υλικών είναι πολλαπλάσιες από αυτές των συμβατικών και συνέπεια αυτού είναι να ζημιώνεται το δημόσιο.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς αφορά το χρονικό διάστημα 2008-2009. Στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη παρατυπία, που εγκυμονεί κινδύνους για τα ταμεία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια ιατρική γνωμάτευση ανέφερε την προμήθεια ραμμάτων ενισχυτικών συνδέσμων, που είναι εντός της σύμβασης. Αντίθετα, η παραγγελία έφευγε από το νοσοκομείο με κωδικούς που παρέπεμπαν σε συνδετικούς συνδέσμους, “που είναι εντελώς διαφορετικό υλικό”, όπως φέρεται να επισημαίνει ο γιατρός που έκανε την καταγγελία. Το τελευταίο υλικό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση του δημοσίου και πληρώνεται σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Από την πρώτη ενημέρωση που έχουν οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, η ζημιά του δημοσίου στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να φτάσει και το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι αστυνομικοί αναμένεται να κληθούν και να εξετάσουν περιπτώσεις τέτοιων παραγγελιών που έγιναν από συγκεκριμένα τμήματα των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, σε συνάρτηση με τις βεβαιώσεις που έδιναν οι γιατροί των ορθοπεδικών κλινικών.
Πάντως θέμα με την προμήθεια αναλώσιμων υλικών είχε ανακύψει στο ίδιο νοσοκομείο και για την περίοδο 2007-2009 και σχηματίστηκε δικογραφία. Μάλιστα σε βάρος 13 γιατρών δύο κλινικών, όπως όμως και τριών διοικητικών υπαλλήλων, είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία και ήδη έχουν απολογηθεί στον ανακριτή, από τον οποίο αφέθηκαν ελεύθεροι, ορισμένοι μάλιστα με περιοριστικούς όρους. Στο κατηγορητήριο του ανακριτή η ζημία προσδιορίστηκε στα 2 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι κατηγορούμενοι επισήμαναν πως αυτή υπολογίστηκε προσθετικά για όλους και όχι με βάση τις επεμβάσεις που έκανε ο καθένας. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι τιμές των αναλώσιμων υπολογίστηκαν σύμφωνα με τον νόμο και επικαλούνται την απαλλακτική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο πάντως επέρριψε ευθύνες για την υπόθεση στους διοικητικούς υπαλλήλους.