Αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σε μία από τις πιο όμορφες και γραφικές περιοχές της χώρας, την παλιά πόλη της Ξάνθης.
Κάτοικοι της παλιάς πόλης χαρακτηρίζουν «επέλαση της νύχτας» τη συνεχή αύξηση των καφέ, εστιατορίων και μπαρ στην περιοχή τους και με προσφυγή στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατόρθωσαν να ανατρέψουν πρόσφατη απόφαση του δήμου που έδινε το δικαίωμα στους επαγγελματίες να βγάζουν τραπεζάκια στο πλακόστρωτο.
Στα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι δεν δρούσαν συλλογικά, καθώς ο καθένας απευθυνόταν μεμονωμένα στις αρχές. Στην παλιά πόλη άρχισαν σταδιακά αλλά με εντεινόμενο ρυθμό να ανοίγουν καφέ-μπαρ, προσελκύοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό θαμώνων, τουριστών και κατοίκων. Σε μία τριετία δύο από τους κεντρικότερους δρόμους του οικισμού, η Φ. Αμοιρίδη και η Ορφέως, γέμισαν με καφέ. Οι ιδιοκτήτες άρχισαν να βγάζουν τραπεζάκια στο δρόμο, μπροστά από τα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη διέλευση όχι μόνο των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών.
Κάτοικοι της παλιάς πόλης, που αρχικά ίσως απολάμβαναν και οι ίδιοι τη λειτουργία κάποιων καφέ, αντιλήφθηκαν σύντομα ότι η γειτονιά τους μετατρεπόταν κάθε νύχτα σε υπαίθριο κέντρο διασκέδασης. Οι πρώτες αντιδράσεις περιορίζονταν σε κλήσεις προς την αστυνομία για τη δυνατή μουσική και την κατάληψη του οδοστρώματος.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Το θέμα ήταν αναπόφευκτο να φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο. Έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και αποσπασματικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Ορφέως, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πριν από λίγους μήνες να δώσει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες των οδών Αμοιρίδη και Ορφέως να βγάζουν τραπεζάκια σε συγκεκριμένα τμήματα του οδοστρώματος.
Η απόφαση ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους καταστηματάρχες, που περίμεναν να δουλέψουν το καλοκαίρι χωρίς την απειλή προστίμων.
Όμως αντίστοιχα με τη δραστική παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου αντέδρασαν και οι κάτοικοι της περιοχής. Μέσω του «Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της παλιάς Ξάνθης» προσέφυγαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, για να ανατρέψουν την απόφαση. Στην προσφυγή τους έθεταν σειρά από ζητήματα, όπως η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας πυκνοκατοικημένης και προστατευόμενης περιοχής, ακόμη και ζητήματα ασφαλείας, όπως η αδυναμία διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων κ.λπ. από τους δρόμους που θα γέμιζαν με τραπεζάκια.
Τον περασμένο Αύγουστο ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούντζος απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων, οι οποίοι ωστόσο δεν παραιτήθηκαν και προσέφυγαν σε δευτεροβάθμιο ελεγκτικό όργανο (ειδική επιτροπή του άρθρου 152 ν. 3463/06).
Με απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η ειδική επιτροπή δικαίωσε τους κατοίκους της παλιάς Ξάνθης, θεωρώντας ότι η προηγούμενη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης δεν ήταν τεκμηριωμένη. Σύμφωνα με τον εισηγητή της επιτροπής για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου «ούτε σχετική μελέτη έλαβε χώρα ούτε έλαβε την έγκριση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας ούτε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του αρμοδίου υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων».
Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι κατόρθωσαν να παγώσουν, τουλάχιστον προσωρινά, τη χρήση των δύο δρόμων από τους καταστηματάρχες της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΗΣ «Αναζητούμε τη χρυσή τομή»
«Στην περιοχή της παλιάς Ξάνθης είχαμε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Επιβάλαμε πρόστιμα και κλείσαμε καταστήματα, διότι είχαμε παραβάσεις και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος σεβασμός προς το χαρακτήρα της περιοχής. Παράλληλα δεχόμασταν πιέσεις για νομιμοποίηση της λειτουργίας των καταστημάτων», λέει ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης και προσθέτει: «Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να βρούμε μία χρυσή τομή. Οι καταστηματάρχες πρέπει να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα της παλιάς πόλης, από την οποία οι ίδιοι κερδίζουν. Αλλά και οι κάτοικοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να κρατούν ‘αποστειρωμένη’ την περιοχή τους. Να αποδεχθούν τη λειτουργία καταστημάτων υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους. Το ιδανικό θα ήταν να συμβιβαστούν μεταξύ τους κι εμείς ως δήμος να επικυρώσουμε το συμβιβασμό».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΕΚΙΔΗΣ «Επέλαση της νύχτας»
«Με την απόφαση που μας δικαιώνει δεν κερδίσαμε πολλά. Απλά ανακόψαμε προσωρινά τη συνεχή επίθεση που δέχεται η παλιά Ξάνθη. Μιλάμε για μία περιοχή που, αφού γλίτωσε από τους εργολάβους τις προηγούμενες δεκαετίες, κινδυνεύει σήμερα από την επέλαση της νύχτας. Δεν είναι μία νεκρή ζώνη με παραδοσιακά κτίρια αλλά μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλά παιδιά και θέλουμε να παραμείνει ζωντανή γειτονιά», λέει ο κάτοικος της περιοχής και μέλος του «Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της παλιάς Ξάνθης» Δημήτρης Φυσεκίδης. Όπως εξηγεί, «πέρα από την όχληση, την κατάληψη δημόσιων χώρων και το κλείσιμο δρόμων που φέρνουν τα καταστήματα, αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ο κίνδυνος να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουν όλα τα καταστήματα, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι η μετατροπή της παλιάς Ξάνθης σε ένα τεράστιο κέντρο διασκέδασης. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να επιτρέψω κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν δεν ήμουν κάτοικος της περιοχής».