Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις και μέτρα ασφαλείας για το Πολυτεχνείο


Τι προβλέπει το σχέδιο της αστυνομίας για την τήρηση της τάξης στην 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όλες οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες


του Μάρκου Γεωργίου Περισσότεροι από 1500 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, κατά τη διάρκεια των δύο πορειών που έχουν προγραμματιστεί, για την 40η επέτειο της εξέγερσης τουΠολυτεχνείου, σήμερα, το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη.

Δύο εισαγγελείς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα παραβρεθούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και στο κέντρο της πόλης για την εποπτεία των εκδηλώσεων και των αστυνομικών μέτρων που επιπλέον προβλέπουν: Αστυνομικές περιπολίες για τις ανάγκες της καθημερινότητας, φύλαξη όλων των στόχων μεταξύ των οποίων είναι το Αμερικάνικο Προξενείο, οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3, τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων κ.α.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα υπάρξουν φραγμοί με κλούβες, σε περίπτωση που κινηθούν οι διαδηλωτές προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Με θετικό μάτι βλέπει η αστυνομία το γεγονός ότι για φέτος δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ δεν υπάρχουν καταλήψεις από διοικητικούς υπαλλήλους ή άλλους. Επίσης η τέλεση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα θα προκαλέσει αυτεπάγγελτη αστυνομική επέμβαση μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο ενώ δεν αποκλείονται οι προληπτικές προσαγωγές "υπόπτων" πριν και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και των πορειών. 

Την κεντρική εκδήλωση διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για τις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμώντας τα 40 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου και αποδίδοντας φόρο μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης. Παράλληλα καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία. Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στις 17.00 και πορεία στις 18.00, για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στην Καμάρα. Σ' αυτό το μπλοκ αναμένεται να προσαρτηθούν άτομα του αναρχικού χώρου, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των πρωτοβάθμιων σωματείων κ.α.

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, το τριήμερο εκδηλώσεων για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες που οργάνωσαν σύλλογοι και οργανώσεις Κύπριων φοιτητών, με τελικό προορισμό το Τούρκικο Προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου.

voria.gr