Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

O Κων. Πλεύρης προσέφυγε στο ΣτΕ για να βγάλει στο σφυρί λιβυκό δεξαμενόπλοιο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει εάν θα λύσει ή όχι κάβο το Λιβυκό δεξαμενόπλοιο ALHANΙ που είναι αγκυροβολημένο στους Αγίους Θεοδώρους ή θα το βγάλει στον σφυρί ο Κωνσταντίνος Πλεύρης. 
Το δεξαμενόπλοιο αυτό θέλει να το βγάλει σε πλειστηριασμό ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, επειδή η Μεγάλη Σοσιαλιστική Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία (αλλιώς το Λιβυκό Δημόσιο) του οφείλει το ποσό των 6.059.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό που διεκδικεί ο Κωνσταντίνος Πλεύρης προέρχεται, από δικηγορικές αμοιβές του. Με άλλα λόγια ο εν λόγω δικηγόρος το 2003 εκπροσώπησε το Λιβυκό δημόσιο σε δίκες που είχαν ανοίξει σε βάρους του τεχνικές εταιρείες οι οποίες διεκδικούσαν περίπου 378 εκατομμύρια δολάρια.
Πράγματι, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης κέρδισε μεν τις δίκες αυτές υπέρ του Λιβυκού κράτους και αυτό δεν κατέβαλε το επίμαχο ποσό των 378 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούσαν οι τεχνικές εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι οι πελάτες του κέρδισαν ένα τεράστιο ποσό,ο ίδιος ουδέποτε έλαβε την απαιτούμενη αμοιβή του.
Έτσι, το 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καταδίκασε το Λιβυκό Δημόσιο και το υποχρέωσε να πληρώσει στον δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη το ποσό των 6.059.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους υπερημερίας. Παράλληλα, το Πρωτοδικείο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2009 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας άναψε το «πράσινο φως» στον Κωνσταντίνο Πλεύρη για να εκπλειστηριάσει περιουσία του Λιβυκού Δημοσίου.
Αναλυτικότερα, ο Νίκος Δένδιας έδωσε την άδεια, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, στον κ. Πλεύρη για αναγκαστική εκτέλεση κατά του Λιβυκού Δημοσίου, υπό τον όρο ότι δεν θα διενεργηθεί αυτή σε ακίνητα ή κινητά που «εξυπηρετούν την άσκηση της κυριαρχικής εξουσίας του ή εξυπηρετούν μορφωτικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς».
Μετά από αυτό ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έκανε την πρώτη προσπάθεια για να εισπράξει μέρος από τα χρήματα που του όφειλαν,
Κατάσχεσε στην Εθνική Τράπεζα το ποσό των δυο εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κατόπιν δικαστικών ενεργειών του Λιβυκού Δημοσίου η κατάσχεση αυτή ακυρώθηκε. Και ακυρώθηκε καθώς κρίθηκε από τους δικαστές ότι τα χρήματα αυτά ήταν ακατάσχετα επειδή εξυπηρετούσαν ανάγκες της διπλωματικής αποστολής του Λιβυκού κράτους στη χώρα μας.
Μετά την πρώτη αυτή άκαρπη απόπειρα, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης παίρνει στα χέρια την απόφαση του κ. Δένδια και την πρωτόδικη δικαστική απόφαση και επιχειρεί τη δεύτερη προσπάθεια κατάσχεσης.
Έτσι, προβαίνει στην αναγκαστική κατάσχεση του υπό Λιβυκή σημαία δεξαμενόπλοιου ALHANΙ, 61.348 κόρων, ναυπηγημένο το 2007 στη Νότιο Κορέα. Το επίμαχο δεξαμενόπλοιο βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Αγίους Θεοδώρους του Κορινθιακού κόλπου.
Ο σχετικός πλειστηριασμός ορίστηκε να διεξαχθεί τον περασμένο Ιούνιο στο Ειρηνοδικείο Κορίνθου. Όμως, η Νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία Deep Sea Maritimelimited προσέφυγε στα δικαστήρια της Κορίνθου με αίτημα να ανασταλεί ο πλειστηριασμός, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο δεξαμενόπλοιο ανήκει σε εκείνην και όχι στο Λιβυκό Δημόσιο.
Ο ισχυρισμός αυτός της Νορβηγικών συμφερόντων εταιρείας δεν καρποφόρησε και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου, αφού απέρριψε τη σχετική αίτησή της, επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας του πλειστηριασμού. Μετά από αυτό, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού ορίστηκε η 27η Νοεμβρίου 2013.
Στο μεταξύ, στις 25 Ιουνίου 2013 ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναστέλλει την προηγούμενη απόφαση του συναδέλφού του Νίκου Δένδια που είχε χορηγήσει στο Κωνσταντίνο Πλεύρη την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του Λιβυκού Δημοσίου.
Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης για την ανάκληση της απόφασης του προκατόχου του επικαλέστηκε τη διαφύλαξη των ομαλών σχέσεων της χώρας μας με τη Λιβύη, όπως υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.
Μετά τις εξελίξεις αυτές ήταν πλέον μονόδρομος για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου, που ανακάλεσε την προγενέστερη του Νίκου Δένδια.
Υπογραμμίζει, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ότι η απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου, είναι αντισυνταγματική, καθώς πριν την έκδοσή της δεν κλήθηκε σε ακρόαση, όπως επιτάσσει το άρθρο 20 του Συντάγματος.
Ο εν λόγω δικηγόρος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ιδιωτική απαίτηση, κάτι που είχε οδηγήσει το 2008 το Νίκο Δένδια στο να χορηγήσει την άδεια για αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του Λιβυκού κράτους.
Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης τονίσε ότι στην απόφαση του ο Χαράλαμπος Αθανασίου επικαλείται για την αναστολή της απόφασης του κ. Δένδια τη διαφύλαξη και όχι τη διακινδύνευση των σχέσεων της Ελλάδος με το Λιβυκό κράτος. Κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται ότι δεν υπερέχει το δημόσιο συμφέρον, αλλά το συμφέρον του Κωνσταντίνου Πλεύρη.
Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να εκδώσουν προσωρινή διαταγή που να παγώνει προσωρινά την απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς υπάρχει άμεσως κίνδυνος απόπλου του επίμαχου δεξαμενόπλοιου.


protothema.gr