Τείχος ύψους δύο μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, χτίζει η Τουρκία, κοντά σε περιοχή όπου συχνά σημειώνονται μάχες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την λαθρομετανάστευση και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Εκσκαφείς ξεκίνησαν τις εργασίες στην Νουσαϊμπίν, μια μεθοριακή περιοχή 10 χλμ. βόρεια της συριακής πόλης Καμισλί, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, ανταρτών και αραβικών φυλών.
"Δεν είχαμε προβλήματα με την ασφάλεια των συνόρων στη Νουσαϊμπίν μέχρι σήμερα αλλά σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά εύκολο να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα. Είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχουν σύνορα", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το τείχος θα καλύπτει μόλις ένα τμήμα των 900 χιλιομέτρων της μεθορίου, αλλά σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανησυχία της Άγκυρας για την εξάπλωση της βίας από τη βόρεια Συρία.
Τοπικός αξιωματούχος στην Νουσαϊμπίν επιβεβαίωσε την έναρξη των έργων κατασκευής, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το μήκος του τείχους. Ωστόσο διεξήχθη συζήτηση για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου και αποφασίστηκε το μήκος του να εκτείνεται σε 2,5 χλμ.
Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο των 2.000.000 προσφύγων από την Συρία, είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των αντικαθεστωτικών.
Η Άγκυρα έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της των "ανοικτών πυλών" για όσους εγκαταλείπουν τη Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από τη σύγκρουση, παρότι από καιρό σε καιρό διατηρεί κλειστές τις συνοριακές διαβάσεις μετά τις ανταλλαγές πυρών που σημειώνονται κοντά στα σύνορά της.
Ωστόσο πρόσφυγες, λαθρέμποροι και αντάρτες μαχητές μπορούν να διασχίζουν απαρατήρητοι πολλά απομακρυσμένα σημεία των συνόρων της, παρακάμπτοντας τις κύριες πύλες και προκαλώντας μείζον πρόβλημα ασφάλειας.
Η Τουρκία απάντησε με πυρά όταν οβίδες ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν το έδαφός της κατά την εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται επί δυόμισι χρόνια στη γειτονική χώρα.
Τον περασμένο μήνα ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν μεταξύ ανταρτών και μαχητών που διατηρούν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα από τη μια πλευρά, και Κούρδων από την άλλη, στην πόλη Άτμα, στη μεθόριο με την τουρκική επαρχία Χατάι, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά της Νουσαϊμπίν.
Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και το Σαββατοκύριακο πολλά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εκτάκτως από τη βάση τους για να αναχαιτίσουν συριακά αεροπλάνα όταν αυτά πλησίασαν τα σύνορά της.
Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση κατά ένα έτος της αποστολής που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2014
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι άλλα 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αναμένεται να προστεθούν το 2014 και ακόμη 2,25 εκατομμύρια θα εκτοπιστούν εντός της χώρας τους, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε σήμερα σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς.
Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ αρμόδιο για το συντονισμό σε ανθρωπιστικά θέματα (OCHA)OCHA, έως και 8,3 εκατ. άνθρωποι —ή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας προπολεμικά, που υπολογιζόταν σε 23 εκατομμύρια— θα χρειάζονται βοήθεια περί τα τέλη του 2014, αριθμός αυξημένος κατά 37% σε σχέση με το 2013, περιλαμβανομένων 6,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων υπολογίστηκε ότι θα αυξηθεί κατά 54%.
Ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια ως τον Δεκέμβριο του 2013 (+1 εκατ. σε σχέση με σήμερα) και να αυξηθεί κατά άλλα 2 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων ως σήμερα έχει καταγραφεί στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Ιράκ.
Ethnos.gr –