Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό ο οποίος φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες να οδηγήσει σε θετικό πρόσημο το ΑΕΠ, αν και οι ραγδαίες ανατροπές της τελευταίας εξαετίας- όσα και τα χρόνια της ύφεσης- μάλλον έχουν διδάξει ότι πριν κλείσει το «ταμείο» όλα μπορούν να χαρακτηριστούνευσεβείς πόθοι.
Στο προσχέδιο, πάντως, θα αποτυπώνεται πρόβλεψη ρηχής ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από ένα ακόμα χρόνο βαθιάς ύφεσης, σε ποσοστό 4% φέτος. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα έχει διαφορές από αυτό που κατατίθεται σήμερα.
Κι αν για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, το κρίσιμο ζητούμενο εδώ και χρόνια είναι η ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει ουσιαστική προτεραιότητα σε ένα άλλο επίσης κρίσιμο μέγεθος. Προσπαθεί να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού φέτος ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ και να το διευρύνει του χρόνου με νύχια και με δόντια στα 2,75 δισ. ευρώ ή σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα είναι το «διαβατήριο» για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας με ένα δημόσιο χρέος «διαχειρίσιμο».
Το θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους είναι στο τραπέζι και είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία «μέχρι τον Μάιοπαίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Όπως ξεκαθαρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «αν δεν πιάσουμε τους στόχους για το πλεόνασμα , δεν μπορούμε να συζητάμε για τίποτα», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν τη βαρύτητα που έχει το πρωτογενές πλεόνασμα στη διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στο μεταξύ, στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης άνοιξε η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014, το οποίο προσδιορίζεται στα 4,4 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι έχουν πέσει τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες αφορούν σε τιτλοποιήσεις ακινήτων, rollover των ANFA's(πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος), χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ και «αξιοποίηση» των προνομιούχων μετοχών ελληνικών τραπεζών που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο, των γνωστών και ως μετοχών Αλογοσκούφη, των οποίων ο αρχικός χρόνος «ζωής» εκπνέει φέτος και είναι ικανές να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό του επομένου έτους.
Τεχνικά όμως φαίνεται να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες αλλά και ενστάσεις από την τρόικα, οι οποίες μένει να φανεί αν και με ποιο τρόπο θα ξεπεραστούν.
Το γεγονός ότι συζητούνται –και παίζονται- πολλά, φαίνεται και από το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Βήματος, αναφορικά με την έκδοση ομολόγων 50ετούς διάρκειας. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, όπως λένε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση...
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιάσει στις 12 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
euro2dey