Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Έρχονται τα αντιγριπικά

Στην αναμονή για την παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων της φετινής χρονιάς βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Της Νικολέττας Μπούκα

Οι πρώτες ποσότητες των περίπου 85.000 εμβολίων, που ήδη έχουν παραγγελθεί, πρόκειται να φτάσουν στα ράφια των φαρμακείων της πόλης και όλου του νομού στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης οι φετινές παραλαβές είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε είχαν παραληφθεί 115.000 αντιγριπικά εμβόλια. Πάντως οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών, καθώς έτσι κι αλλιώς ακόμη η ζήτηση είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών.
“Περιμένουμε να μας έρθουν τα αντιγριπικά εμβόλια στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Ήδη έχουν παραγγελθεί 85.000 εμβόλια, ενώ, σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, ανάλογα με τη ζήτηση και τη νοσηρότητα, εκτιμώ ότι ίσως φτάσουμε για όλο το νομό τις 150.000 εμβόλια”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και συμπληρώνει ότι η ζήτηση θα φανεί, μόλις ο καιρός κρυώσει και αρχίσουν οι πρώτες βροχές.
Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Η λιανική τιμή του είναι 6,12 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Ο γιατροί τονίζουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να δράσει τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από αυτούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα (π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα).

Οδηγίες για εμβολιασμούς
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυικά νοσήματα.
- Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδας και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 div="">
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).