Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Προς νέες περικοπές συντάξεων

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2014
Νέες παρεμβάσεις σε συντάξεις και εφάπαξ, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, καθώς και αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων ζητά η τρόικα. Οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος από το 2014, με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» να κόβονται οι παροχές.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά σε «μαύρη τρύπα» κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές το 2014, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.

Για τη φετινή χρονιά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Αναλυτικά τα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει στις επαφές τρόικας και υπουργείου Εργασίας είναι τα εξής:
Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. Η ελληνική πλευρά καλείται να βρει τρόπο να καλυφθεί το οικονομικό κενό, που υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο (300 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου). Εκτιμάται πως η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές, με μεγάλους χαμένους όσους καλύπτονται από τα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).

Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Τα οικονομικά στοιχεία θα παρακολουθούνται ανά τρίμηνο και όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» θα δρομολογούνται περικοπές. Η ασφαλιστική ιστορία θα καταγράφεται σε «ατομικές μερίδες».

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως είναι τα οικονομικά του Ταμείου αλλά και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά.

Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και εφαρμογή ενός πιο ευέλικτου πλαισίου λήψης των αποφάσεων (σήμερα απαιτείται απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και έγκριση του υπουργού).

Τέλος, οι δανειστές έχουν αναφερθεί και στον λεγόμενο «συνδικαλιστικό νόμο», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

"Εθνος"