Πηγή EBR
*Μεγάλη επιτυχία είχε η παρουσίαση στην Πάτρα του βιβλίου του κ. Γιάννη Μαρίνου «Ας Προσέχαμε», που έγινε στην αίθουσα του εκδοτικού οίκου Πολύεδρο και υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ).
*«Είναι σαφές πως υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην χώρα. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε το στόμα πάνω από το νερό και μπορούμε πλέον να αναπνέουμε. Είναι σημαντικό ότι δεν βουλιάζουμε και δεν πνιγόμαστε. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν κολυμπάμε για να φθάσουμε στην στεριά. Έχω την εντύπωση ότι ανεβήκαμε στην επιφάνεια του νερού αλλά περιμένουμε την τρόϊκα. Δεν φθάνει αυτό. Η τρόϊκα δεν ήρθε με προτεραιότητα να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των πιστωτών μας. Εάν η τρόϊκα δεν έκανε αρκετά υπέρ της οικονομίας, εμάς ποιος μάς εμπόδιζε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας; Δεν πρέπει να τα βάζουμε με την τρόϊκα. Εμείς οι ίδιοι όχι μόνον δεν βοηθήσαμε επαρκώς την οικονομία μας, αλλά, αντίθετα, συχνά την βλάψαμε». Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο κ.Θεοδ. Παπαλεξόπουλος, σε μία σημαντική συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου. Πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και νυν σύμβουλος διοίκησης στον Όμιλο Τιτάν, ο κ. Θεοδ. Παπαλεξόπουλος αναπτύσσει και πολυσχιδή δραστηριότητα στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών.
*Για μιαν ακόμη φορά, όπως το 1993, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη παίζει το παιχνίδι του επικίνδυνου λαϊκισμού. Έτσι, παραδίδοντας το τηλεοπτικό κανάλι Star στον υπερναρκισσιστικό αντιμνημονιακό λαϊκισμό του κ. Νίκου Χατζηνικολάου, ευελπιστεί ότι εξευμενίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε ωστόσο ο Όμιλος να γνωρίζει ότι, αν το 1993 δεν είχε συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη, ίσως σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα να ήταν αισθητά καλύτερη. Κατά τα λοιπά, οι ακροαματικότητες του καναλιού δεν δείχνουν να ανακάμπτουν θεαματικά λόγω της αντιμνημονιακής ρητορείας.
*Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ να αποκαλέσει την Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Προέκυψε μετά από έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και μεταξύ των συνεργατών του και μάλιστα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Από την έντονη εμφάνιση της ΧΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012, η διαμάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι ξεκάθαρη και απ’ ό,τι φάνηκε δεν γεφυρώνεται, παρά την ξεκάθαρη επιλογή του πρωθυπουργού να αποκαλέσει τα στελέχη της ΧΑ «επιγόνους των ναζί». Η διαφορά είναι η απάντηση στο ερώτημα «πώς θα επαναπατρισθούν οι ψηφοφόροι της ΧΑ». Από την μια πλευρά είναι τα στελέχη που υποστηρίζουν την «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή την ταύτιση των πρακτικών της ΧΑ με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ως καταστάσεων υπόθαλψης βίας. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα ενεργοποιήσουν τα αντικομμουνιστικά ανακλαστικά των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων και ταυτόχρονα θα διατηρήσουν την επιρροή της ΝΔ στον κεντρώο χώρο που αποκηρύσσει την βία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρούν ότι το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα δεν είναι ακραίο. «Δεν πρέπει να λειτουργούμε με διχαστικές λογικές», είπε η κυρία Ντ.Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον Alpha 98.9.
*Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη γνωστό «τσαμπουκά» της Νίκαιας προκαλεί, ως φαίνεται, πονοκεφάλους στον κ. Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οπαδό της «μεθόδου του λιντσαρίσματος». Έτσι, σιωπή αποστάσεων από την πρακτική του κρατούν το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές του Τέρενς Κουΐκ, Παν. Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μ.Ιατρίδη, καθώς και ο λαλίστατος έως πρότινος Παύλος Χαϊκάλης, αποφεύγοντας να εκτεθούν δημοσίως. Βουλευτής της ΝΔ που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και διατηρεί προσωπική σχέση με τους περισσότερους από τους παραπάνω, υποστηρίζει ότι κάποιοι από αυτούς περιμένουν ένα «νεύμα» από την Λεωφόρο Συγγρού για να διαχωρίσουν την θέση τους από την Π. Καμμένο.
*Ένα από τα θέματα που προβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο στον γαλλικό οικονομικό Τύπο ήταν αυτό της συμμετοχής στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου του Vladimir Strzhalkovsky, επιχειρηματία και πρώην στελέχους της KGB. Ο Ρώσος επιχειρηματίας θεωρείται «άνθρωπος του Πούτιν» και μετά την KGB ασχολήθηκε με τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, σημειώνουν τα ξένα Μέσα, ο Strzhalkovsky ήταν αρωγός του Πούτιν στην προσπάθεια μεταφοράς του πλούτου και της δύναμης από τους παλαιούς ολιγάρχες της Ρωσίας σε νέους φιλόδοξους και πιστούς στον Ρώσο πρόεδρο επιχειρηματίες. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου οι Ρώσοι εξέλεξαν 6 από τα 16 μέλη του ΔΣ, γεγονός που εντυπωσίασε τους κοινοτικούς στις Βρυξέλλες. Στο ΔΣ είναι αισθητή και η παρουσία του Δημοσίου, ενώ δεν λείπει και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, του μεγάλου παραδοσιακά μετόχου της Τράπεζας Κύπρου. Ο νέος πρόεδρος προέρχεται από τα Ταμεία Πρόνοιας και δύο μέλη από τους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας που δέχτηκαν το «κούρεμα», γεγονός που επίσης αποδεικνύει τις λεπτές ισορροπίες που διατηρούνται μετά την Γενική Συνέλευση.
*Ενεργό ρόλο, ενόψει ευρωεκλογών, αναλαμβάνει στις Βρυξέλλες το Ινστιτούτο Συμβουλίου Διακυβέρνησης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ, ο Βρεταννός πρώην πρωθυπουργός κ. Τόνυ Μπλαιρ και ο Γερμανός πρώην καγκελάριος κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τα μέλη του Ινστιτούτου καλούνται να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τα θεσμικά όργανα που θα κυβερνούν μία ομοσπονδιακή Ευρώπη και στην συνέχεια να χαράξουν, βήμα προς βήμα, μία πορεία προς τα εμπρός.
*Δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, την περασμένη Τρίτη. Στις συνομιλίες που είχε πήρε κάποιες υποσχέσεις για θετική αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που θα έχει η χώρα σε λίγους μήνες, αλλά αισθάνθηκε ότι οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις που γίνονται με το σταγονόμετρο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Και ίσως αυτό οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις προς το τέλος του τρέχοντος έτους.