«Έχετε ποτέ ταξιδέψει με ΚΤΕΛ κ. υπουργοί; Έχετε πάει ως επιβάτης σε σταθμό; Εκεί όπου η λειτουργία είναι άψογη γιατί παρεμβαίνετε; Γιατί απορυθμίζετε ένα από τα υγιέστερα μείγματα επιχειρηματικότητας και κρατικής μέριμνας που υπάρχουν στον τόπο; Γιατί εξωθείτε 15.000 εργαζόμενους, τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, αλλά και εκατομμύρια πολίτες / επιβάτες σε ένα αβέβαιο μέλλον;»
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τις υπεραστικές μεταφορές, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η σημασία και η αξία των δημόσιων μεταφορών αναδείχτηκε ακόμα πιο πολύ στα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια της εφιαλτικής οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην δημιουργία των ΚΤΕΛ, το 1952, με τεράστια συμβολή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας λόγο για έναν θεσμό που άντεξε στον χρόνο και έφτασε να βρίσκεται στην κορυφή των μεταφορών στην χώρα και ηγέτης στον τομέα των συγκοινωνιών με έναν στόλο που φτάνει σήμερα τα 4.136 λεωφορεία.
«Οδηγείτε στην πλήρη απελευθέρωση και φιλελευθεροποίηση, το σύστημα οδικών υπεραστικών επιβατικών μεταφορών, ενώ σαφής είναι ο στόχος σας να παραδώσετε τις υπεραστικές οδικές μεταφορές σε μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς, όπως σας επιτάσσει η Τρόικα στον χώρο των υπεραστικών οδικών μεταφορών» υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προσθέτοντας ότι με την απελευθέρωση που επιδιώκεται, αφενός θα μείνουν χωρίς συγκοινωνία πολλές απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, αφετέρου θα πάψει να είναι κοινωνικό αγαθό η συγκοινωνία, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μετακίνηση μαθητών, αναπήρων, πολυτέκνων και ατόμων που ζουν σε μειονεκτικές περιοχές.
«Το νομοσχέδιο αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει παράδοση του φιλέτου των υπεραστικών οδικών μεταφορών σε μεγάλα εταιρικά σχήματα , αυξήσεις στην τιμή των εισιτήριων, επιδείνωση και ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών μεταφοράς για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και φυσικά την περιθωριοποίηση των σημερινών μεμονωμένων νοικοκυραίων επαγγελματιών του χώρου. Μεθοδεύεται με τρόπο ετσιθελικό και αυθαίρετο η απορρύθμιση των ΚΤΕΛ και των υπηρεσιών που δεν επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστον τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, καταλήγοντας ως εξής:
«Πέρα από την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις τοπικές αρχές ,από το περιορισμό του εν λόγω νομοσχεδίου μόνο στις εθνικές υπεραστικές γραμμές, πέρα από την αντικανονική θέσπιση γραμμών ελευθέρας επιλογής που αντίκεινται στον σχετικό κανονισμό της ΕΕ 1370/2007 και τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας 15.000 εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, η όλη αυταρχικού χαρακτήρα μεθόδευση, αποτελεί αντισυνταγματική, αντιφατική και απαράδεκτη κυβερνητική πρωτοβουλία που επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ απόσυρσή της και η επανεξέταση του ζητήματος με τη δέουσα σοβαρότητα, τα αναγκαία εθνικά κριτήρια και την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία».
Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος, αναρωτήθηκε εκ νέου, γιατί ο πρωθυπουργός δεν αποσύρει την τροπολογία για την απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης στο πόθεν έσχες όσων κατέχουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, ακόμα και μετά τον σάλο που έγινε.