Φωτιές στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανάβει ο εντοπισμός 20 αυτοσχέδιων εμπρηστικών κατασκευών (βόμβες μολότοφ) σε χώρο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το στέκι όπου συχνάζουν άτομα του αναρχικού χώρου.
Οι βόμβες εντοπίστηκαν από εργαζόμενο εταιρείας φύλαξης του ΑΠΘ μέσα σε πλαστικό κιβώτιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε τοποθετηθεί σε απόμερο σημείο μεταξύ του τμήματος Βιολογίας και του Φυσικομαθηματικού της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η ύπαρξη του επίμαχου υλικού σήμανε συναγερμό στο πανεπιστήμιο και τους καθηγητές, πολλοί από τους οποίους έχουν ασκήσει πιέσεις στην κοσμητεία για την άμεση απελευθέρωση του συγκεκριμένου χώρου, που έχει καταληφθεί παράνομα εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο δεν διατυπώνονται υποψίες ότι οι βόμβες σχετίζονται με άτομα που συχνάζουν στο στέκι. Καθηγητές των παραπάνω τμημάτων επισημαίνουν μάλιστα ότι το σημείο όπου βρέθηκαν οι εμπρηστικές κατασκευές είναι απόμερο, συνεπώς θα μπορούσε να τις έχει τοποθετήσει εκεί οποιοσδήποτε.
Σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν δεκαεπτά γυάλινες φιάλες με εύφλεκτο υγρό και προσαρμοσμένο τεμάχιο υφάσματος στο στόμιο της κάθε φιάλης και τρεις πλαστικές φιάλες των 750ml με εύφλεκτο υγρό, στις οποίες είχαν προσαρμοστεί με αυτοκόλλητη ταινία ισχυρές κροτίδες και μεταλλικές βίδες.
Οι βόμβες μολότοφ παραδόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, το οποίο διενεργεί προανάκριση. Σημειώνεται ότι ανάλογο υλικό έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο ΑΠΘ έπειτα από έρευνες της αστυνομίας.
Να απελευθερωθεί το στέκι
Την απελευθέρωση του συγκεκριμένου χώρου έχει ζητήσει επανειλημμένα ο διευθυντής του γ’ εργαστηρίου Φυσικής του τμήματος Φυσικής, καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος μαζί με άλλους καθηγητές έχει απευθύνει το αίτημα και στην κοσμητεία της σχολής. Μάλιστα ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στη διάρκεια συνεδρίασης της κοσμητείας, ωστόσο δέχτηκε τα πυρά συναδέλφων του, που τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά. «Δεν υπάρχει αντιπαλότητα με κανέναν για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά διαφορετική προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει με το στέκι θαμώνων του αναρχικού χώρου», τόνισε ο κ. Καλογήρου, προσθέτοντας ότι την απελευθέρωση έχουν ζητήσει και άλλοι καθηγητές του ΑΠΘ. «Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, αλλά διαπιστώνουμε ότι τόσο η κοσμητεία όσο και οι πρόεδροι των τμημάτων αδρανούν», σχολίασε.
Κληθείς να απαντήσει στα περί αδράνειας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνος Χρυσάφης δήλωσε ότι είναι λάθος αυτού του είδους οι δηλώσεις, καθώς «όλοι έχουμε διατρανώσει την αντίθεσή μας για την παραμονή και λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου στο ΑΠΘ». Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαφωνίας με τον κ. Καλογήρου ή άλλους συναδέλφους του για το στέκι, αλλά ζήτημα ιεράρχησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο. «Στη διάρκεια της συνεδρίασης που επικαλείται ο κ. Καλογήρου απάντησα απλώς ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία το στέκι δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για το ΑΠΘ», υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης. Τόνισε ακόμη ότι η σχολή θέλει την απελευθέρωση του χώρου, αλλά προς το παρόν δεν έχει τα τεχνικά μέσα, για να το κάνει. «Εξάλλου θεωρώ ότι, ακόμη και να αδειάσει ο χώρος, πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός εκ των προτέρων για το τι θα γίνει εκεί. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να τον απελευθερώσουμε τη μία μέρα και την επομένη να καταληφθεί εκ νέου», σημείωσε χαρακτηριστικά.