Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ανώμαλη προσγείωση για Σταυρίδη

Την απόφαση για την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε o ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι ο κ. Σταυρίδης μετέβη από την Αθήνα στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό αεροσκάφος του μετόχου στην κοινοπραξία εταιρειών Emma Delta, του Δ. Μελισσανίδη, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την εξαγορά του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.

Την παραίτηση από τον κ. Σταυρίδη ζήτησε ο πολιτικός προϊστάμενος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε με τον πρωθυπουργό.
Η απόφαση του κ. Σαμαρά σχετίζεται περισσότερο με την «εικόνα» που εκπέμπει μία τέτοια είδηση, παρά με την έλλειψη της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Σταυρίδη, λένε πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, αφού το «σήμα» που στέλνεται σε αυτήν τη χρονική στιγμή στην κοινωνία σαφώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, μετά τα πλήγματα που έχουν υποστεί από την κρίση τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Από την άλλη πλευρά, πηγές από πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον Στ. Σταυρίδη επέμεναν ότι η «ουσία είναι ότι και στις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ για τα Κρατικά Λαχεία και τον ΟΠΑΠ, διαφυλάχθηκαν πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».
Μέχρι αργά χθες το βράδυ το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Σταυρίδη δεν είχε γίνει γνωστό, ενώ -όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση- τα σενάρια ποικίλλουν. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν φέρει τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη να αναλαμβάνει και τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο τραπέζι έχουν «πέσει» και ονόματα τόσο από τον χώρο των τεχνοκρατών, όσο και από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει μη εκτελεστική.
Τρία ερωτήματα
Από το γεγονός αυτό προκύπτουν ωστόσο τρία καίρια ερωτήματα:
  • Το πρώτο ερώτημα αφορά στην ξαφνική αλλαγή στάσης του κ. Μελισσανίδη προς το πρόσωπο του κ. Σταυρίδη και αντίστροφα, δηλαδή την αποδοχή της πρότασης του Μελισσανίδη από τον κ. Σταυρίδη να πάει με το learjet από την Αθήνα στην Κεφαλονιά, για να συνεχίσει το ταξίδι του ο σημερινός μέτοχος του ΟΠΑΠ στη Γαλλία.
Μέχρι την υπογραφή των δύο συμβάσεων (Λαχείων και ΟΠΑΠ), ο κ. Μελισσανίδης βρισκόταν σε «πολεμική» με όλα τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αφού σύμφωνα και με τις γραπτές δηλώσεις της Emma Delta αλλά και με τα εξώδικα που είχε αποστείλει η ίδια προς τον ΟΠΑΠ, θεωρούσε ότι οι συμβάσεις για τον τεχνολογικό πάροχο (Intralot) και εκείνη που αφορούσε τα Κρατικά Λαχεία ζημιώνουν τον ΟΠΑΠ.
Γι' αυτό, η κοινοπραξία εταιρειών ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγές στους όρους των δύο συμβάσεων. Μάλιστα, η Emma Delta και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζε ξεκάθαρα ότι οι ευθύνες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν μεγάλες για τη σύναψη αυτών των συμβάσεων και διαμήνυαν στο δημόσιο ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
  • Ο δεύτερος γρίφος που αναζητά απάντηση αφορά στο πώς διέρρευσε μία ιδιωτική φωτογραφία, της οποίας η λήψη έγινε μεταξύ 5-6 παρόντων στο αεροσκάφος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκτός από τη φωτογραφία που «είδε» το φως της δημοσιότητας, υπήρχαν και άλλες δύο, στη μία εκ των οποίων είναι ο κ. Σταυρίδης με τον κ. Μελισσανίδη και στην άλλη ο κ. Σταυρίδης με ένα φιλικό ζευγάρι του κ. Μελισσανίδη που συνταξίδευε.
  • Το τρίτο ζήτημα που αναμένει η αγορά να «απαντηθεί» είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του κ. Σταυρίδη. Από ανθρώπους της αγοράς εκτιμάται ότι η επιλογή αυτή θα σηματοδοτήσει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης εν γένει.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Αργά το βράδυ ο κ. Σταυρίδης υπέβαλε την παραίτησή του και δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων».
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Ethnos.gr