Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τα Γρεβενά, που εύστοχα έχουν ανακηρυχθεί η πόλη των μανιταριών, δημιουργεί η αξιοποίηση του πλούσιου φυτικού κεφαλαίου των μανιταριών.
Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρώτο Μουσείο Μανιταριών στην Ελλάδα, στη Λάβδα Γρεβενών, συνοδευόμενος από το βουλευτή και το δήμαρχο Γρεβενών Τιμολέοντα Κοψαχείλη και Δημοσθένη Κουπτσίδη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
Ο κ. Χαρακόπουλος ξεναγήθηκε στο μουσείο και ενημερώθηκε για τη σημαντική παράδοση της συλλογής και της αξιοποίησης των αυτοφυών μανιταριών. Τα Γρεβενά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακηρύχθηκαν το 2007 σε πόλη των μανιταριών και το 2011 εγκαινιάστηκε το μουσείο. Παράλληλα σειρά δράσεων, όπως οι Μανιταροαπόκριες και η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού, αναδεικνύουν το μανιτάρι και παραδοσιακά προϊόντα της πόλης, ενισχύοντας την πολιτιστική και την οικονομική ζωή του νομού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την ξενάγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα αυτοφυή μανιτάρια των Γρεβενών, σήμα κατατεθέν της περιοχής, αποτελούν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Η συλλογή και η αξιοποίηση των άγριων μανιταριών δεν είναι απλώς μία εμπορική διαδικασία, αλλά μία παράδοση που συνδέει οικονομικές και πολιτισμικές δραστηριότητες και αναδεικνύει τον πλούτο της ευλογημένης αυτής περιοχής της ορεινής Ελλάδας».
Το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα άνοιξε τις πύλες του στις 6 Νοεμβρίου 2011. Σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο φιλοξενούνται άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, καθώς και γλυπτά, τα οποία ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες, οι οποίες αποτελούν μικρογραφία της φύσης. Για όλα τα μανιτάρια δίνονται πληροφορίες με πλούσια βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα της μικροσκοπικής εξέτασης. Ο χώρος με τα οπτικοακουστικά μέσα είναι κατάλληλος για σεμινάρια και ημερίδες και μετατρέπεται σε αίθουσα παρουσιάσεων με εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.
Στα Γρεβενά έχουν ταυτοποιηθεί επιστημονικά περισσότερα από 1.300 είδη μανιταριών. Παρότι η συλλογή άγριων μανιταριών αποτελεί συναρπαστική δραστηριότητα άσκησης και αναψυχής για πολλούς λαούς, οι προκαταλήψεις και η έλλειψη γνώσεων κρατούσαν τους Έλληνες μακριά από αυτήν την ενασχόληση. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο αυξήθηκε θεαματικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την αναζήτηση μανιταριών, ενώ σύλλογοι που έχουν συσταθεί από μανιταρόφιλους οργανώνουν εκδρομές, γιορτές και σεμινάρια για την προβολή και την ενίσχυση της δραστηριότητας. Το 1999 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων των Μανιταριών με έδρα την Καστοριά, που μετονομάστηκε αργότερα σε Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας. Ο σύλλογος διοργανώνει σε ετήσια βάση την Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στα Γρεβενά, που προσελκύει περισσότερους απo 10.000 επισκέπτες. Απώτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάπτυξη και η διάδοση της αντίστοιχης κουλτούρας αλλά και η προστασία των μυκήτων και του περιβάλλοντος γενικότερα.