Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αστροναύτης παραλίγο να πνιγεί μέσα στο κράνος του

Στιγμές απόλυτης πίεσης ένιωσε ο Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο, όταν βγήκε ανοικτά στο διάστημα, φορώντας μόνο τη στολή του. Άγνωστη αιτία προκάλεσε διαρροή υγρού από τη στολή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πίεση στο κορμί του και "ακατάσχετη υγρασία και ζέστη", όπως περίεγραψε ο ίδιος. Αυτό έγινε επειδή νερό έμπαινε μέσα στο κράνος του.

Ο Παρμιτάνο ζει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στις 16 Ιουλίου είχε εκείνη τη σοκαριστική εμπειρία. Αισθάνθηκε "ότι πνίγεται, ότι τυφλώνεται και ότι απορροφάται με έναν περίεργο τρόπο το νερό από το κορμί του", όπως γλαφυρά, αλλά και ανατριχιαστικά περιγράφει μέσα από το blog του.
"Ένιωθα τη θερμοκρασία των υγρών τόσο κρύα, που με έλουσε κρύος ιδρώτος, αλλά, ταυτόχρονα, είχα και την αλλόκοτη αίσθηση αύξησης του όγκου του σώματός μου", είναι μία ακόμη από τις περιγραφικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε.
Αυτό που έκανε ο Ιταλός αστροναύτης, έχοντας ακόμη το νου του και τις αισθήσεις του, είναι να κατευθυνθεί και πάλι στο μηχανισμό που τον απελευθέρωσε από τον Σταθμό και να γυρίσει πίσω.
Ένιωθε όμως το διάστημα να τον καταπίνει λίγο-λίγο, μέχρι να φτάσει στο τέλος της διαδρομής. "Δεν ήξερα αν την αμέσως επόμενη στιγμή θα έχω νερό ή αέρα στα πνευμόνια μου", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Παρμιτάνο εισήχθη εσπευσμένα σε θάλαμο αποσυμπίεσης, μόλις έφτασε πίσω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

newsbomb.gr