Στα μαλακά έπεσαν οι κατηγορούμενοι της αποκαλούμενης ομάδας Πολυμέρη που ενεπλάκησαν σε τοκογλυφίες και εκβιάσεις.
Του Κώστα Καντούρη
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων τιμώρησε χθες το φερόμενο επικεφαλής σε κάθειρξη 15 χρόνων και 6 μηνών, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τιμωρήθηκαν με ποινές από 2,5 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 7 χρόνων και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε ουσιαστικά «light» την οργάνωση για την οποία παραπέμφθηκαν να δικαστούν και μετέτρεψε την κατηγορία από εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος σε συμμορία σε βαθμό πλημμελήματος, απαλείφοντας το χαρακτηρισμό του «εγκεφάλου» για το βασικό κατηγορούμενο Γιώργο Πολυμέρη. Παράλληλα στην πλειοψηφία των κατηγορουμένων αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απλής συμμετοχής σε συμμορία, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από άλλες πράξεις.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους για συμμορία με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και καταδίκασε επίσης τον Γ. Πολυμέρη για τρεις περιπτώσεις τοκογλυφιών, μία απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και μία εκβίαση σε βαθμό πλημμελήματος. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της αρπαγής που αντιμετώπισαν με θύμα βασικό μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος ανακάλεσε την καταγγελία του με γραπτή δήλωση. Εκτός του Γ. Πολυμέρη το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο γιατρό για συμμορία και μία περίπτωση τοκογλυφίας σε ποινή 7 χρόνων κάθειρξης. Αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, με την προϋπόθεση καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.
«ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Οι εμπλεκόμενοι στην αποκαλούμενη ομάδα Γ. Πολυμέρη συνελήφθησαν στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τον περσινό Ιανουάριο. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο βασικός κατηγορούμενος ενεπλάκη σε περιπτώσεις τοκογλυφίας με μικρά ανταλλάγματα και σε ορισμένες υποθέσεις εκβίασης. Στις ίδιες υποθέσεις «ακτινωτά» για την κάθε περίπτωση κατηγορούνται οι συγκατηγορούμενοί του. Στη συγκεκριμένη ομάδα δεν υπήρχε κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, καθώς στα μέλη της δεν βρέθηκαν χρηματικά ποσά ούτε υπήρχαν στοιχεία ότι αποκόμισαν μεγάλα κέρδη που νομιμοποίησαν.
Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία ο βασικός κατηγορούμενος του συστήθηκε ως «εκπρόσωπος εισπρακτικής εταιρείας», που αναλάμβανε την εξόφληση χρεών μεταξύ ιδιωτών.
Η απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των νομικών στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου χθες το απόγευμα, δεδομένου του γεγονότος πως ακολουθούν οι αποφάσεις άλλων δύο δικαστηρίων για παρόμοιες πράξεις κατηγορουμένων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην ίδια αστυνομική επιχείρηση. Ακόμη αντίθετη ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που είχε ζητήσει την καταδίκη των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση. «Ήταν εύστοχη νομικά η απόφαση να μετατραπεί η εγκληματική οργάνωση σε συμμορία», σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Στράτος Βαλτούδης.
Δ. ΛΑΜΠΑΚΗΣ Η πόλη έχει διάσημους δανειστές
«Το ποιοι δίνουν λεφτά στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό. Είναι δύο - τρεις διάσημοι. Εγώ δεν ήμουν διάσημος». Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση τοκογλυφιών και εκβιάσεων κατά την απολογία του χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο φερόμενος επικεφαλής της τέταρτης ομάδας του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε τον περσινό Ιανουάριο, επιχειρηματίας Δημήτρης Λαμπάκης.
Παρότι ο ίδιος προχώρησε στην ποινική συνδιαλλαγή με τα θύματα των τοκογλυφιών και παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες πράξεις τοκογλυφίας, στο δικαστήριο χθες έκανε λόγο για «εμπορικές και φιλικές συναλλαγές», τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με εκβιάσεις ούτε έκανε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. «Όποιες συναλλαγές έγιναν ήταν προσωπικές. Δεν έδωσα ποτέ εντολές σε κανέναν. Ξαφνικά έγινα εγκληματική οργάνωση. Όταν είδα αυτό το χαρτί, τρόμαξα», είπε στην απολογία του αναφερόμενος στο κατηγορητήριο.
Μάλιστα επέμεινε ότι ο ίδιος έπεσε περισσότερο θύμα από τοκογλυφικές πράξεις. «Να δούμε ποιος είναι θύμα και ποιος θύτης», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε περίπτωση εμφανιζόμενου θύματος που δέχτηκε να υπογράψει την ποινική συνδιαλλαγή, με την προϋπόθεση να αρθεί η προσημείωση ενός ακινήτου του. «Μου είπε ‘θα σου δώσω 30.000 ευρώ, για να κάνεις άρση της προσημείωσης’. PSI μου έλεγε. Αν δεν το κάνεις, θα πάω στο εκβιαστών. Και πήγε», είπε ο κατηγορούμενος. «Ανεξάρτητα της συνδιαλλαγής εγώ ήρθα εδώ να πω την αλήθεια κι εσείς θα κρίνετε», συμπλήρωσε.
Ο Δ. Λαμπάκης επικεντρώθηκε στην απολογία του στους αρχικούς ισχυρισμούς επιχειρηματία-μάρτυρα κατηγορίας, η οποία στο δικαστήριο ανακάλεσε τις καταθέσεις της υποστηρίζοντας ότι δεν είχε απαιτήσεις από το βασικό κατηγορούμενο. «Συνολικά της έδωσα 220.000 ευρώ, πείστηκα ότι είχε οικονομική επιφάνεια και τη βοήθησα σε ορισμένες δυσχέρειες που είχε, θεωρώντας ότι θα πάρω τα χρήματά μου άμεσα», υπογράμμισε. Θεώρησε ακόμη ότι η εμπλοκή του οφείλεται σε άλλον καταδικασμένο για τοκογλυφία, ο οποίος «συναντήθηκε στη φυλακή με μάρτυρα κατηγορίας και του έδωσε λεφτά να καταθέσει εναντίον μου», είπε. «Ήταν σταλμένος αυτός ο μάρτυρας από κάποιους άλλους και δεν εννοώ την αστυνομία», κατέληξε.
Η διαδικασία των απολογιών συνεχίζεται σήμερα και θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.