Εξετάσεις σε έξι «μέτωπα» δίνει σήμερα στην τρόικα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα «αγκάθια» αφορούν την κινητικότητα προσωπικού στο ΕΣΥ, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τη μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η τρόικα πιέζει για διατήρηση της προσπάθειας και το 2014. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι τα περιθώρια είναι στενά και πως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, χωρίς να «σπάσουν αβγά».
Στο τραπέζι πέφτουν ακόμη και προτάσεις για «πλαφόν» στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα αφορά τους ασφαλισμένους ή τα διαγνωστικά κέντρα. Ακόμη κι αν δεν αφορά τους ασφαλισμένους, ωστόσο, θα έχει τελικά επίπτωση σε αυτούς, καθώς τα διαγνωστικά θα επικαλούνται το «πλαφόν» και θα ζητούν πληρωμή με μετρητά, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλούς συμβεβλημένους γιατρούς.Στα νοσοκομεία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές χρήσης, συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με άλλον τρόπο η μείωση των προϋπολογισμών, από 1,9 δισεκατομμύρια φέτος, σε 1,6 δισ. το 2014. Οι συγχωνεύσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για κινητικότητα 1.250 εργαζομένων.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά μικρά κυρίως νοσοκομεία, με χαμηλή πληρότητα. Τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς σηκώνουν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Το διαπίστωσε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.
Οι αποφάσεις για αλλαγές στα νοσοκομεία προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά αναμένεται να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν. Ως σημείο αναφοράς θα χρησιμοποιηθούν οι μελέτες που είχαν πραγματοποιήσει το 2011 οι καθηγητές κ. Γιάννης Κυριόπουλος και Λυκούργος Λιαρόπουλος.
Δύσκολη είναι η «εξίσωση» και στον ΕΟΠΥΥ. Τις υπερβάσεις από τον προϋπολογισμό που έχουν σημειωθεί στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι.
Το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει από τα διαγνωστικά και τις κλινικές επιστροφή των υπερβάσεων, αναλογικά με τον τζίρο που έχουν κάνει (claw back). Ανοικτό είναι και το σενάριο του «πλαφόν» στις εξετάσεις, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να έχει επίπτωση στους ασφαλισμένους.
Στον τομέα των φαρμάκων, το «στοίχημα» είναι η αυξημένη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων, τα οποία είναι σημαντικά φθηνότερα από τα πρωτότυπα. Ο στόχος για το 2013 ήταν το 50% των φαρμάκων που χορηγούνται στο ΕΣΥ να είναι γενόσημα. Πρόσφατη μελέτη της προϊσταμένης του Οικονομικού τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» δείχνει ότι το ποσοστό δεν ξεπερνά το 30%.
Στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο χαμηλό, καθώς στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στα πανεπιστημιακά, η αντικατάσταση των πρωτότυπων φαρμάκων από τα γενόσημα είναι μικρότερη. Ο μέσος όρος ανεβαίνει εξαιτίας των μικρότερων νοσοκομείων που φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί περισσότερο.
ΓΕΝΟΣΗΜΑ
Αλλαγές στην τιμολόγηση
Αλλαγές στην τιμολόγηση
Στη δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Το μέτρο προκαλεί ανησυχία σε ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς οι τιμές που θα δίνονται θα είναι κλιμακούμενες προς τα κάτω. Το πρώτο, δηλαδή, γενόσημο που θα τιμολογείται θα παίρνει το 40% της τιμής του πρωτοτύπου που έχασε την πατέντα, το δεύτερο 30% και ούτω καθεξής. «Η δυναμική τιμολόγηση είναι μία υποχρέωση της χώρας και πρέπει να την τηρήσει», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ