Ο Ρώσος διπλωμάτης, Κιμ Σεφτσένκο, δήλωσε πως «την Κυριακή στις 22:30 (21:30, ώρα Ελλάδας) η Βρετανίδα πολίτης Σάρα Χάρισον, εξουσιοδοτημένη από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνθηκε στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα ζητώντας να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο. Ενημέρωσα τους προϊσταμένους μου και εν συνεχεία προσήλθε κλητήρας, που παρέλαβε το πακέτο των εγγράφων».
Ωστόσο νωρίτερα άγνοια για το θέμα εξέφραζε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης είχε βιαστεί να διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σνόουντεν μέσω των ρωσικών διπλωματικών αρχών κατέθεσε αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σε άλλες 14 χώρες – πλην της Ρωσίας.
Διπλωματικές πηγές στη Μόσχα εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Β. Πούτιν τη Δευτέρα ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να πάρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία εφόσον σταματήσει τις «βλαπτικές δραστηριότητες για τις ΗΠΑ», προφανώς έγιναν με γνώση του χθεσινού γεγονότος και δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Άλλες πηγές σχολίασαν ότι για το αίτημα Σνόουντεν θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και θα υπάρξει απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και συνοδευόμενο από την εισήγηση του ρωσικού ΥΠΕΞ θα υποβληθεί προς εξέταση και τελική απόφαση στον πρόεδρο Πούτιν.
Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα εκφράσει μεγαλύτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για την παρακολούθηση θεσμών, κυβερνήσεων και πολιτών της ΕΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Σνόουντεν κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ότι άσκησε πιέσεις προκειμένου να μην του δοθεί άσυλο
Ο πρώην συμβασιούχος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, του αρνείται το δικαίωμα για άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο οργανισμός WikiLeaks.
«Αναφέρεται ότι μετά την υπόσχεσή του να μην πράξει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος διέταξε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πιέσει τους ηγέτες εθνών, από τα οποία έχω ζητήσει άσυλο, να μου το αρνηθούν», είπε ο Σνόουντεν σε ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε την ιστοσελίδα WikiLeaks, αναφερόμενος στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. «Αυτό το είδος εξαπάτησης από ένα παγκόσμιο ηγέτη δεν εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη».
Στην ανακοίνωσή του ο Σνόουντεν κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «χρησιμοποίησε την υπηκοότητα ως όπλο» ενάντια στις προσπάθειές του να αναζητήσει άσυλο. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις πεποιθήσεις του».
Τι αναφέρει το δημοσίευμα των Los Angeles Times
Την ίδια ώρα που οι επικεφαλής του FBI και της ρωσική Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) αναζητούν λύση στην υπόθεση Σνόουντεν, σάλος έχει προκληθεί από το δημοσίευμα των Los Angeles Times.
Στο άρθρο, που επικαλείται ρωσικές διπλωματικές πηγές, ο 29χρονος απέστειλε τη λίστα με τις χώρες στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Ρώσος διπλωμάτης η απεγνωσμένη απόπειρά του να ζητήσει άσυλο, ήταν αναμενόμενη μετά το «όχι» του Εκουαδόρ.
Η συνάντηση με τον Σνόουντεν και τις ρωσικές αρχές λέγεται πως πραγματοποιήθηκε στον χώρο μετεπιβίβασης του ρωσικού αεροδρομίου, όπου φέρεται ότι βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο 29χρονος πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
«Ο Σνόουντεν επανέλαβε ότι δεν είναι προδότης και εξήγησε ότι οδηγήθηκε στην πράξη του μόνο από την επιθυμία να μάθει ο κόσμος τις κατάφωρες παραβιάσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ όχι μόνο απέναντι στους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και στου πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος διπλωμάτης.
Παρόλα αυτά δεν αποκάλυψε ποιες είναι οι 15 χώρες από τις οποίες ζήτησε άσυλο ο Σνόουντεν.
Πριν έρθει πάντως η επίσημη επιβεβαίωση, ο Κίριλ Καμπάνοφ, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, δήλωσε πως ανάμεσα στις χώρες της λίστας αναμένεται να είναι και η Ρωσία.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία έχει δύο επιλογές: πρώτον να παράσχει ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορέσει να αγοράσει εισιτήριο και να φύγει για άλλη χώρα ή δεύτερον να του δώσει πολιτικό άσυλο», είπε ο Καμπάνοφ.
Συμπλήρωσε δε ότι ο Σνόουντεν κινητοποιήθηκε από την επιθυμία του να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία, ενώ «τώρα πολλοί ακτιβιστές στη Ρωσία μιλούν για εκείνον σαν εκπρόσωπο για τον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουν ότι αξίζει να του παρασχεθεί άσυλο, παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία».