Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Με αλλαγές το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από το α΄ θερινό τμήμα της ολομέλειας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που απέκτησαν μέσω του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κληθούν από κοινού να καταβάλουν μόνο ένα παράβολο αξίας 500 ευρώ.

Επίσης για τις μονογονικές οικογένειες θα υπάρξει μείωση προστίμου κατά 70%, ό,τι δηλαδή προβλέπεται και για τις τρίτεκνες οικογένειες, ενώ κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ πέραν του νόμιμου όγκου.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντίθετα το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν στο διάστημα της διαβούλευσης. Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται για πρώτη φορά πολεοδομικά κριτήρια σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση. Επίσης σημείωσε ότι λαμβάνονται πλέον υπόψη και το μέγεθος της αυθαιρεσίας και ο χρόνος κατασκευής της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο οριοθετούνται οι εξαιρέσεις σε ακινήτων σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.
«Θεσπίζονται πλέον απόλυτοι και σαφείς κανόνες με δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δημιουργίας νέων αυθαίρετων κτισμάτων», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.
Ακόμα, χαρακτήρισε αναγκαίες τις σκληρές ποινές που επιβάλλονται «για να υπηρετήσουμε το αύριο της Ελλάδος και να σταματήσει το φαινόμενο των αυθαιρέτων», όπως είπε.
Επικριτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, που κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ δεν ορίζονται δικλείδες ασφαλείας για την αυθαίρετη δόμηση. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία δίνεται η δυνατότητα με προεδρικό διάταγμα να καταργείται ή να συγχωνεύεται δημόσιος οργανισμός ή φορέας, τονίζοντας ότι αυτός ο τρόπος υποκαθιστά τη Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες για την τροπολογία και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχέδιου τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν αστερίσκοι αλλά ότι μπαίνει επιτέλους τέρμα στην αυθαιρεσία».
Αποσαφηνίσεις ζήτησε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, δηλώνοντας αντίθετη στο άρθρο 16 που ορίζει, όπως είπε, εξαιρέσεις στον αιγιαλό ενώ ανέφερε ότι ανοίγονται παράθυρα για μη ισόνομες αντιμετωπίσεις καθώς όπως είπε, οι αυθαιρεσίες δεν είναι όλες το ίδιο σοβαρές.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη λύση σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση, τόνισε ότι «τσουβαλιάζονται στην ίδια λογική του χαρατσιού οι λαϊκές κατοικίες με τις βίλες», υποστήριξε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις με αλλαγές χρήσης γης ώστε το κεφάλαιο να βρει διέξοδο και δήλωσε ότι το κόμμα του το καταψηφίζει.

"Εθνος"