Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Επιδημία οι κλοπές ροδακίνων

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί στα χωριά της Ημαθίας η κλοπή της παραγωγής ροδάκινων από τα δέντρα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, η οποία ανάγκασε τους κατοίκους κάποιων περιοχών να οργανώσουν περιπολίες φύλαξης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι επιτήδειοι κλέφτες επισκέπτονται τις πρωινές ώρες τα χωράφια που έχουν ώριμη παραγωγή και «πιάνουν δουλειά» μέχρι τις 5 το πρωί. Μαζεύουν τα ροδάκινα σε τελάρα και στη συνέχεια τα πωλούν σε χαμηλή τιμή, είτε ως γυρολόγοι είτε σε λαϊκές αγορές. «Στις δύο το πρωί με ειδοποίησαν κάποιοι φίλοι, που έτυχε να κάθονται ώς εκείνη την ώρα στο μπαλκόνι του σπιτιού, ότι ένα αγροτικό αυτοκίνητο μπήκε στο χωράφι μου, στο οποίο καλλιεργώ επιτραπέζια ροδάκινα. Αυτές τις ημέρες είμαστε στη συγκομιδή, πηγαίνουμε στις έξι το πρωί και μαζεύουμε. Έτσι, αφήνουμε στο κτήμα και τις σκάλες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πήγα μαζί με τους φίλους στο χωράφι και βρήκαμε μέσα τέσσερα άτομα που άρχισαν να κλέβουν. Είχαν στην καρότσα του αγροτικού και τελάρα. Τους φωνάξαμε και φύγουν και απομακρύνθηκαν χωρίς φασαρία. Δυστυχώς, ο αριθμός των αστυνομικών στην περιοχή είναι μικρός, το τμήμα είναι σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης. Για το λόγο αυτό, τώρα κοιμάμαι κάθε βράδυ στο χωράφι, μέχρι να μαζέψουμε την παραγωγή», περιγράφει στη «Μ» αγρότης από τον Σταυρό Ημαθίας, που δεν θέλει να αναφέρει το όνομά του. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε προχθές και στα Παλατίτσια Ημαθίας όπου ένας αγρότης πήγε με την οικογένειά του στο μικρό χωράφι του για να μαζέψουν ροδάκινα, αλλά δεν βρήκαν ούτε ένα φρούτο πάνω στα δέντρα. Κάποιοι έκλεψαν την παραγωγή (περίπου 500 κιλά) τη νύχτα.

ΣΚΟΠΙΕΣ
Η δράση των κακοποιών έχει επεκταθεί σε όλα τα χωριά της Ημαθίας και δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ροδάκινων. Οι κλέφτες αφαιρούν μηχανισμούς που χρησιμεύουν για πότισμα, μετασχηματιστές της ΔΕΗ και ό,τι άλλο μπορεί να αξιοποιηθεί. Οι αγρότες φυλάνε σκοπιές στα χωράφια, αλλά σε ορισμένα χωριά έχει οργανωθεί η αστυνόμευση. «Βάλαμε δύο φύλακες, που είναι κάτοικοι του χωριού, να κάνουν περιπολίες από τις 10 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί στα χωράφια και τα σπίτια. Το κάθε σπίτι του χωριού δίνει 10 ευρώ το μήνα, από τα οποία πληρώνονται οι φύλακες και τα έξοδα των μετακινήσεών τους με τα αγροτικά αυτοκίνητα. Έχουν πιάσει άτομα που έκλεβαν βερίκοκα και κεράσια. Το κακό παράγινε», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος, αγρότης από την Κουλούρα Ημαθίας. «Οι κλοπές ήταν καθημερινό φαινόμενο, Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι περιπολίες, εξαλείφθηκε. Έπρεπε να εφαρμόσουμε νωρίτερα αυτό το μέτρο. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ούτε μπορούμε να έχουμε δύο περιπολικά όλη τη νύχτα να περιπολούν στο χωριό», προσθέτει ο ίδιος. Φύλακες που περιπολούν σε χωράφια και σπίτια έχουν προσλάβει και οι κάτοικοι του Κεφαλοχωρίου Ημαθίας, ενώ το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα χωριά της Ημαθίας.

ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ
Στην περιοχή της Νάουσας εντονότερο είναι το φαινόμενο της κλοπής κερασιών από τα δέντρα τις νυχτερινές ώρες. Οι επιτήδειοι εμπορεύονται τα κλεμμένα κεράσια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που αυτά πωλούνται με νόμιμα παραστατικά. Πλήγμα από τους κλέφτες δέχεται και η παραγωγή κερασιών στις αγροτικές περιοχές του νομού Πέλλας όπου πολλοί αγρότες κάνουν τακτικές περιπολίες στα χωράφια.