Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Καλοκαίρι διεκδικήσεων για τους αγρότες

Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι για τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι προγραμματίζουν δράσεις και πρωτοβουλίες κατά της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι διεκδικητικές δράσεις αποφασίστηκαν σε πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων που συγκροτήθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος). Εκπρόσωποι των παραγωγών που συναντήθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας συζήτησαν την οργανωτική συγκρότηση του αγροτικού κινήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ελήφθησαν αποφάσεις για αντίδραση. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με την περίοδο των μπλόκων, καθώς οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν νέα χαράτσια.
Τα κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν και οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:
1. Νέα ΚΑΠ. Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν ότι κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση και, όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα υπάρξει ενημέρωση στους αγρότες με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες.
2. Φορολόγηση αγροτεμαχίων. Χαρακτηρίζεται από τους συνδικαλιστές ως ακόμη ένα χαράτσι, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΟΥ.
3. Επιστροφή ΦΠΑ. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του ΦΠΑ, που ούτως ή άλλως θα είναι περικομμένη κατά σχεδόν 50%. Θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του και οι αγρότες ζητούν στελέχωση των ΔΟΥ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα ο έλεγχος.
4. Δηλώσεις ΟΣΔΕ. Επιρρίπτουν σοβαρή ευθύνη στην ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση γι’ αυτό το παράνομο, όπως το χαρακτηρίζουν, χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όταν καταθέτουν τις δηλώσεις. Οργανώνουν κινητοποιήσεις, ώστε να μην πληρώνεται το αντίτιμο και να επιστραφεί σε όσους έχουν πληρώσει.
5. Κοινωνική ασφάλιση. Περίπου το 50% των παραγωγών δεν πληρώνει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα υπάρχει πρόβλημα και με τις συντάξεις τους. Αποφασίστηκε να συνταχθεί σε κάθε περιοχή ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας, μετά τις οποίες θα γίνει σύσκεψη φορέων και πολιτών για τη διεκδίκηση λύσεων.
6. Νέος νόμος και κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για να του θέσουν ζήτημα αλλαγής του κανονισμού, ώστε να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο και η αποζημίωση να ανέρχεται στο 100%. Επίσης θα ζητηθεί έκτακτη ουσιαστική αποζημίωση για τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από φυσικά αίτια και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
7. Κτηνοτροφία. Υπάρχει μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών με παράλληλη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και με μεγάλη καθυστέρηση της αποπληρωμής από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες. Νέα χαράτσια, πτώση παραγωγής γάλακτος εξαιτίας της τιμής των ζωοτροφών, που συνεπάγεται αδυναμία για επαρκή εκτροφή των ζώων. Αποφασίστηκαν να γίνουν τέσσερις μεγάλες συσκέψεις-ημερίδες για την κτηνοτροφία σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων.
8. Νέοι αγρότες. Έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα. Επίσης υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ σε όσους μπήκαν στο πρόγραμμα το 2009 και οι αγρότες απαιτούν την άμεση καταβολή όλου του ποσού.
9. Συνδικαλιστικό κίνημα. Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τονίστηκε η ανάγκη να συγκροτηθούν ζωντανοί, μαζικοί και μαχητικοί αγροτικοί σύλλογοι. Ήδη έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση μετά τις κινητοποιήσεις και έχουν συγκροτηθεί νέοι σύλλογοι σε όλη τη χώρα. Αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης.
Να σημειωθεί ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων καταδίκασε το κλείσιμο της ΕΡΤ και εξέφρασε την αγωνιστική συμπαράστασή της στους εργαζομένους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αυξημένες οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων
Την τρίτη θέση στις αγορές του εξωτερικού καταλαμβάνουν τα ελληνικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές των οποίων παρουσίασαν άνοδο με μερίδιο 18,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έναντι 16,8% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Έξι αγροτοδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο (δεύτερη θέση), τα ψάρια (έκτη θέση), τα πορτοκάλια (έβδομη θέση), τα παρασκευασμένα λαχανικά (όγδοη θέση), τα ροδάκινα (ένατη θέση) και τα τυριά (δέκατη θέση).
Όπως επισημαίνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, διαμορφώνεται ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα, το οποίο συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων έναντι παραδοσιακών αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αποδεικνύοντας τη σημασία του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία.
«Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη στιγμή που επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ποιότητα, γνωρίζαμε ότι καθιστούμε την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων διαβατήριο στις εξαγωγές και κύριο βατήρα επιτυχίας των ελλήνων εξαγωγέων. Αποδεικνύεται ότι με στοχευμένες δράσεις και επίμονη προσπάθεια έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και ανατρέπουμε τον αρνητικό δείκτη του εμπορικού μας ισοζυγίου. Η προτεραιότητα που δώσαμε στην ποιότητα και την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων αποδίδει καρπούς», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας είναι κατά σειρά:
1. Ορυκτέλαια πετρελαίου.
2. Παρθένο λάδι.
3. Φάρμακα για τη λιανική πώληση.
4. Πλάκες από άργιλο.
5. Σωλήνες κάθε μήκους.
6. Ψάρια.
7. Πορτοκάλια.
8. Λαχανικά.
9. Φρούτα (κυρίως βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια).
10. Τυριά.
11. Κράματα αργίλου.
12. Ηλεκτρική ενέργεια.
13. Φύλλα και ταινίες, λεπτά από αργίλιο.
14.Τσιγάρα.