Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Έριξε άγκυρα ο «Θεόφιλος»

Το μοναδικό πλοίο που απέμεινε να εκτελεί δρομολόγιο μία φορά την εβδομάδα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το «Θεόφιλος», δεν απέπλευσε χθες και θα παραμείνει αγκυροβολημένο για μία εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
 
Το «Θεόφιλος» αναχωρεί κάθε Δευτέρα, στις 3 μ.μ., από Θεσσαλονίκη για Λήμνο - Μυτιλήνη - Χίο - Σάμο, ενώ κάνει άλλα δύο δρομολόγια από την Καβάλα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία όμως «ΝΕL LINES» ανακοίνωσε ότι «λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών ετήσιας επιθεώρησης του πλοίου τα δρομολόγια των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί το πλοίο θα παραμείνουν ανεκτέλεστα από την Κυριακή 23.6.2013 έως και το Σάββατο 29.6.2013». Η ματαίωση αφορά συνολικά τρία δρομολόγια (Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ και επιστροφή, Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ και επιστροφή και Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι - Αγ. Κήρυκος και επιστροφή). Η εταιρεία ενημέρωσε τους συνολικά 694 επιβάτες που έβγαλαν εισιτήρια για τα παραπάνω δρομολόγια.
Η ματαίωση των δρομολογίων προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, επικαλούμενος την αγανάκτηση επισκεπτών και κατοίκων για την απομόνωση του νησιού λόγω των συνεχών ματαιώσεων των δρομολογίων. Στην επιστολή του ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι «η Λήμνος έχει βρεθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έρμαιο στα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα επιχειρηματικά της συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τις οποίες το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι υπεύθυνο να εγγυηθεί και να επιβάλει». Ο κ. Χατζηδιαμαντής περιγράφει ότι οι «συνεχείς βλάβες, καθυστερήσεις, ακυρώσεις των δρομολογίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που ‘εξυπηρετεί’ μονοπωλιακά το νησί μας, αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους της Λήμνου. Οι κάτοικοι αγανακτούν, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό εξαιτίας των ακυρώσεων των επισκεπτών, το νησί απομονώνεται». Καλεί δε τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ματαίωση των δρομολογίων έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε η «Θεσσαλονίκη» πριν από δύο εβδομάδες, ο κίνδυνος να παρακμάσει το λιμάνι στο επιβατικό σκέλος του είναι πλέον ορατός. Οι πλοιοκτήτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τη νηολόγηση πλοίων για κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς μόνον για το διάστημα του καλοκαιριού, εκτιμώντας ότι είναι ασύμφορα τα δρομολόγια. Η πολιτεία από την πλευρά της δεν κάνει καμία ενέργεια να προσελκύσει τους πλοιοκτήτες να νηολογήσουν πλοία από τη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Τήνος, η Μύκονος, η Κρήτη και οι Σποράδες, να είναι αποκλεισμένοι.

Με τρένο στο... πλοίο
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει τους επιβάτες και κυρίως εκείνους που αναχωρούν από τη Βόρεια Ελλάδα με προορισμό την Αθήνα ότι έχουν τη δυνατότητα μέσω του σταθμού του Πειραιά, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, να συνδυάσουν δρομολόγια τρένων και πλοίων με προορισμό την Κρήτη, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τον Αργοσαρωνικό. Ο σταθμός βρίσκεται απέναντι από την πύλη Ε5, όπου είναι και η αφετηρία λεωφορείων του ΟΛΠ.
Ενδεικτικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε πίνακα με δρομολόγια πλοίων και τρένων που ο επιβάτης μπορεί να συνδυάσει. Τρένο από Θεσσαλονίκη, πλοίο προς Κρήτη - Χίο - Μυτιλήνη. Τρένο από Λάρισα, πλοίο προς Κρήτη - Χίο - Μυτιλήνη. Τρένο από Χαλκίδα, πλοία προς Αργοσαρωνικό. Τρένο από Θήβα, πλοία προς Αργοσαρωνικό. Οι συνδυασμοί είναι ενδεικτικοί. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.trainose.gr και στους αντίστοιχους ιστοχώρους των ναυτιλιακών εταιρειών.