Σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προσκόμματα που επικαλούνται οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κολλά η επένδυση της κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας αδρανοποίησης των υποπροϊόντων σφαγής από τη δημοτική επιχείρηση «Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.».
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η μονάδα αυτή εκτός από τις ανάγκες του Σφαγείου Κιλκίς θα καλύπτει και τις ανάγκες σούπερ μάρκετ (ληγμένα τρόφιμα), κρεοπωλείων, νοσοκομείων, καθώς και σφαγείων των όμορων νομών.
Το δ.σ. της επιχείρησης κατάφερε να ενταχθεί η κατασκευή της μονάδας στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης περιόδου 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με επιλέξιμο προϋπολογισμό 653.891 ευρώ, εκ των οποίων 326.945,50 είναι δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα «ίδια κεφάλαια και δανεισμός». Η προέγκριση έγινε τον Οκτώβριο του 2010. Η απόφαση για ένταξη της επένδυσης, στηριζόμενη σε 25 διατάξεις, λήφθηκε το Μάρτιο του 2011 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η σχετική μελέτη είχε κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2009. «Με δεδομένη την απόφαση του υπουργού η εταιρεία μας υπέγραψε συμβάσεις με προμηθευτές και άρχισε την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας. Διαθέσαμε σε προμηθευτές 250.000 ευρώ, που λάβαμε από το πρόγραμμα ‘Θησέας’, εγκαταστήσαμε τα πρώτα μηχανήματα, και όταν στραφήκαμε στο υπουργείο για την υλοποίηση του προγράμματος που ενέταξε, άρχισαν τα προβλήματα. Έναν ολόκληρο χρόνο ταλαιπωρούμεθα με ερωτήματα και διευκρινίσεις που θέτουν τα υπηρεσιακά όργανα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το υπουργείο Εσωτερικών, άνθρωποι αιχμάλωτοι γραφειοκρατικών νοοτροπιών. Στη μέση εμείς, μία επιχείρηση που επίμονα ζητά να προχωρήσει η επένδυση», σημειώνει στη «Μ» ο πρόεδρος της «Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.» Ευστάθιος Μακρίδης.
«Η γραφειοκρατία που συναντάμε απέκτησε σπονδύλους, οστά και ραχοκοκαλιά. Το μόνο που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργού, που λιμνάζει έναν χρόνο. Διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν και τα 250.000 ευρώ που λάβαμε και διαθέσαμε, να οδηγηθεί σε ναυάγιο η προσπάθειά μας, να διαλυθεί η εταιρεία μας και να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας», υπογραμμίζει ο κ. Μακρίδης. Οι υπηρεσίες αρχικά επικαλέστηκαν ότι η επένδυση δεν εντάχθηκε στο σωστό μέτρο και η εταιρεία έκανε την αναγκαία τροποποίηση. Στη συνέχεια ότι τα χρήματα του «Θησέα» δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ίδια συμμετοχή. Επ’ αυτού το υπουργείο Εσωτερικών έκρινε νόμιμη τη χρήση. Ακολούθησε ο ισχυρισμός ότι η ίδια συμμετοχή δεν έπρεπε να είναι στο 50%, όπως προβλέφθηκε αρχικά, αλλά στο 25%. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, επισκεπτόμενος προ διμήνου το Κιλκίς, σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί. Οι υπηρεσίες του όμως ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κωλύματα. «Επειδή ήδη έχουμε λάβει τα πρώτα εξώδικα από τους προμηθευτές μας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε δικαστικά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου», δηλώνει ο κ. Μακρίδης.
Το ιστορικό: Από το 2008 με κονδύλια του «Θησέα»
Τα βιομηχανικά Σφαγεία Κιλκίς είναι ανώνυμη εταιρεία με κύριο μέτοχο (99,84%) το δήμο Κιλκίς. Απασχολούν 30 άτομα και εξυπηρετούν κτηνοτρόφους-παραγωγούς του νομού, κρεοπώλες και εμπόρους κρέατος. Τον Αύγουστο του 2008 ο δήμος Κιλκίς ζήτησε και έλαβε από το πρόγραμμα «Θησέας» του υπουργείου Εσωτερικών το ποσό των 250.000 ευρώ, προκειμένου τα χρήματα αυτά να τα χρησιμοποιήσει ως ίδια συμμετοχή για ένταξη σε πρόγραμμα. Φορέας υλοποίησης του έργου κατασκευής μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής ήταν τα «Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.». Η εταιρεία κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2009 σχετική μελέτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένταξη σε επενδυτικό σχέδιο του μέτρου 123 Α. Στη μελέτη αυτή με σαφήνεια αναφερόταν ότι ίδια συμμετοχή θα ήταν τα χρήματα του «Θησέα». Στις 11 Μαρτίου του 2011 με την υπ. 132491/399 απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγροτικής περιόδου 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι εργασίες κατασκευής της παραπάνω μονάδας άρχισαν, η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις δεσμευτικές (ποινικές ρήτρες κ.λπ.) με τους προμηθευτές, τα χρήματα του «Θησέα» διατέθηκαν, μηχανήματα αγοράστηκαν και άλλα παραγγέλθηκαν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με διάφορα προσκόμματα καθυστερούν τη χρηματοδότηση του έργου και την πρόοδο των εργασιών.