Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δήμος Θεσσαλονίκης: Προσλαμβάνονται 440 εποχικοί στην καθαριότητα

Το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών εκτιμάται ότι θα προσελκύσει η προκήρυξη, την οποία εξέδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για την πρόσληψη 440 εποχικών υπαλλήλων, με σκοπό να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες κυρίως στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν μία από τις νέες θέσεις εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από αύριο και έως την Τρίτη 25 Ιουνίου. Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα απασχοληθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς για πρώτη φορά φέτος η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές αποκλειστικά ταχυδρομικά και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της υποβολής τους στα γραφεία των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.
Φέτος λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους αποκλειστικά ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Τ.Κ. 54 640, Θεσσαλονίκη, διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, τμήμα Μητρώων και Διαδικασιών Προσωπικού (υπόψη Ευπραξίας Σινανιάν).
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης υποψηφίων σε αντίστοιχους διαγωνισμούς που προκηρύσσονταν. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο χρονιές, οπότε λόγω και των εκρηκτικών διαστάσεων της ανεργίας το ενδιαφέρον για τις θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης στην καθαριότητα αυξήθηκε κατακόρυφα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι για τις 400 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που είχαν προκηρυχθεί υποβλήθηκαν μέσα σε δέκα ημέρες περισσότερες από 5.500 αιτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, έχει ληφθεί μέριμνα για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των υποψηφίων με την τοποθέτηση δύο δημοτικών υπαλλήλων στην είσοδο του δημαρχείου, ώστε να κατευθύνουν όσους επιθυμούν να λάβουν βοήθεια για τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την κατάθεση των δικαιολογητικών τους.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητούν τα έντυπα που είναι απαραίτητα για την υποβολή των αιτήσεων μέσω των ιστοσελίδων του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και του δήμου Θεσσαλονίκης (www.thessaloniki.gr) αλλά και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι προσλήψεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο στη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, ενώ μικρός αριθμός συμβασιούχων θα απασχοληθεί στη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων.
Ειδικότερα στο δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να προσληφθούν από την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης 328 εργάτες καθαριότητας και από την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 55 οδηγοί απορριμματοφόρων και φορτηγών οχημάτων καθαριότητας, 18 οδηγοί ρυμουλκών οχημάτων καθαριότητας, τρεις ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων, 14 μηχανικοί αυτοκινήτων, δύο ηλεκτροσυγκολλητές, δύο τεχνίτες βαφής αυτοκινήτων, δύο χειριστές γερανοφόρων μηχανημάτων, τέσσερις τεχνίτες ελαστικών, δύο τορναδόροι, πέντε ηλεκτροτεχνίτες εναερίτες και πέντε χειριστές ανυψωτικών καλαθοφόρων μηχανημάτων.


Δήμοι: Κοινωφελής εργασία για 60.000 ανέργους

Πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους από το Σεπτέμβριο άναψε το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαιώνοντας τους δημάρχους ότι μέσα στο μήνα θα υπάρξει συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να δοθεί η έγκρισή της.
Το πρόγραμμα αφορά 50.000 έως 60.000 άτομα, έχει προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ και πεντάμηνη διάρκεια, αποτελώντας ανάχωμα απέναντι στην ανεργία. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν λύνει το πάγιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά είναι κάτι σημαντικό σε αυτή τη φάση που διανύουμε», δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση που είχε προ ημερών με το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).
Στη διάρκεια της συνάντησης, όπου συζητήθηκε και η χρηματοδότηση για τις δομές των δημοτικών παιδικών σταθμών και τα ΚΔΑΠ, οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον υπουργό να προωθήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο ως πρώτη προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά φόρουμ αλλά και στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου την πρόταση «EU-STARTER» του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), την οποία έχει υιοθετήσει η ΚΕΔΕ και αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.