Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία μισθωτών-εταιρειών


Σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη φορολογία εισοδήματος και συναλλαγών έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών, συνδέοντας όμως τις όποιες αλλαγές και ελαφρύνσεις με την αντιμετώπιση της εκρηκτικής φοροδιαφυγής, η οποία σε πολλούς κλάδους αγγίζει ή ξεπερνά το 50%.


 Του Γιώργου Παππού

Όπως προκύπτει από το κείμενο εργασίας που βρίσκεται στα χέρια του κ. Γ. Στουρνάρα, ζητούμενο είναι, κατ’ αρχήν, ο εξορθολογισμός των συντελεστών φόρου εισοδήματος -και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης στις επιχειρήσεις. Όσον αφορά, δε, τα φυσικά πρόσωπα, σε πρώτη φάση θα καταστεί πιο διαφανής η αποτύπωση εισοδημάτων, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα έρθουν αλλαγές στην κλίμακα. Εξορθολογισμός σχεδιάζεται και στους συντελεστές του ΦΠΑ, με πρώτο δείγμα γραφής στην εστίαση. Επιπλέον, ήδη επανεξετάζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζεται βελτίωση στα φορολογικά έντυπα, μελετάται ο εξορθολογισμός ποινών και προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, ενώ ετοιμάζεται και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, με τη θεσμοθέτηση δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΟΟΣΑ
Επί του παρόντος, τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης που αφορά τα φορολογικά βάρη.
Για μισθωτό με δύο παιδιά, στην Ελλάδα το φορολογικό βάρος αντιστοιχεί στο 43% του κόστους εργασίας και μόνον η Γαλλία (με 43,1%) βρίσκεται υψηλότερα, με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 26,1%. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 13% από την έναρξη της κρίσης...
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα είναι πάντως εύκολη, με δεδομένη την κατάσταση των ελεγκτικών μονάδων. Έτσι, είναι ενδεικτικό ότι, σε συνεννόηση με την τρόικα, χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκώμενων ελέγχων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Ο στόχος για τακτικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις προσγειώνεται πλέον στους 176 για το πρώτο εξάμηνο (αντί 330) και για το σύνολο του έτους στους 596 (αντί 750). Για προσωρινούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις αναθεωρείται στους 260 (αντί 350) στο πρώτο εξάμηνο και στους 680 (αντί 750) στο έτος, ενώ όσον αφορά τους ελέγχους στα άτομα μεγάλου πλούτου ο στόχος είναι πλέον 280 έλεγχοι (αντί 1.200) έως τον Ιούλιο και 910 (αντί 2.600) στο σύνολο του έτους.

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την τρόικα να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για το τέλος ακινήτων του 2013 (που προβλέπει ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας), το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη σχετική απόφαση, καθορίζοντας τα κριτήρια και προαναγγέλλοντας την έκδοση ακόμη μίας απόφασης τον Ιούλιο, που θα εξειδικεύει έτι περαιτέρω τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση (που υπογράφει ο κ. Γ. Μαυραγάνης), προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα του φορολογουμένου είτε για περισσότερες δόσεις είτε για μεγαλύτερη μείωση φόρου είτε για πλήρη απαλλαγή, πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο -κατά τον ΚΦΕ- πρόσωπο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτών.
2. Ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ, ο ή η σύζυγος αυτού και τα προστατευόμενα κατά τον ΚΦΕ πρόσωπα να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
3. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει κατά το έτος 2012 τις 120.000 ευρώ.
4. Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
5. Ο φορολογούμενος να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως προς το επίπεδο των περιουσιακών του στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία, υπό την έννοια της παραγράφου αυτής.
6. Ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θεωρημένη από αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η οποία περιγράφει τη φύση και τις συνθήκες της ασθένειας, του ατυχήματος ή άλλων γεγονότων που προκάλεσαν τη σοβαρή δυσκολία του.
Δεν εξετάζονται αιτήματα φορολογουμένων, εφόσον το ετήσιο εισόδημα οικονομικού έτους 2013 υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και των 8.000 ευρώ προκειμένου για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα μέλη.
Η αίτηση του προηγούμενου άρθρου συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
- φωτοτυπία του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στο οποίο περιλαμβάνεται και ΕΕΤΑ,
- εκκαθαριστικά σημειώματα-δηλώσεις ΦΑΠ έτους 2012 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ προσώπων, εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ,
- περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ προσώπων, εκτυπωμένες από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, όπως επίσης και όλων των άλλων προσώπων που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο,
- τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν την παραπάνω δήλωση περιουσιακής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων, σε κάθε περίπτωση, σχετικών βεβαιώσεων από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα,
- δήλωση όλων των εισοδημάτων και οικονομικών συμβολών που τυχόν χορηγούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους ευεργέτες και
- δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, για τον υποκείμενο σε ΕΕΤΑ, τον ή την σύζυγο και τα προστατευόμενα κατά τον ΚΦΕ πρόσωπα, όπως επίσης όλα τα άλλα πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο.