Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ «Έτσι εξαφανίζονταν τα ίχνη των χρημάτων»


Συναλλαγές από… άλλον πλανήτη είχε ο κατηγορούμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος τοκογλυφίας Μάρκος Καραμπέρης, σύμφωνα με την κατάθεση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ειδικευμένη στα οικονομικά, η οποία έκανε τη μελέτη όλων των οικονομικών στοιχείων του κατηγορουμένου.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Στη δεύτερη μέρα της δίκης των 14 κατηγορούμενων μελών του κυκλώματος, η αξιωματικός ειδικών καθηκόντων ανέφερε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα και τις άρσεις απορρήτου των τραπεζικών και φορολογικών στοιχείων του 60χρονου επιχειρηματία. «Είχε πάρα πολλές κινήσεις μετρητών με καταθέσεις, άμεσες αναλήψεις, την ίδια μέρα, έφταναν 10 με 15 έως 20 κινήσεις. Ήταν ενδείξεις προσπάθειας να χαθεί η προέλευση του χρήματος», είπε η αστυνομικός. «Με τον τρόπο αυτό τα νομιμοποιούσε», συμπλήρωσε.
Συγκεκριμένα, η αστυνομικός ανέφερε πως ο Μ. Καραμπέρης το διάστημα 2004 έως 2010 ήταν δικαιούχος 31 τραπεζικών λογαριασμών εννέα διαφορετικών τραπεζών, στους οποίους υπολογίστηκαν εισροές ύψους 54.066.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι και οι μεταφορές, όπως είπε. Διαπίστωσε διαφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφού αυτό το διάστημα δήλωσε εισοδήματα 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, ανέφερε ότι ο 60χρονος επιχειρηματίας πήρε προσωπικά δάνεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν φαίνεται να χρειάζεται τα δάνεια αυτά», απάντησε η αστυνομικός όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ερμηνεύσει την προσωπική δανειοδότηση του κατηγορούμενου, την ώρα που λειτουργούσε η εταιρεία συμφερόντων του. Ειδικά για τα δάνεια, περιέγραψε περίεργες συναλλαγές, τονίζοντας ότι δανειοδοτήσεις της εταιρείας εισέρχονται στους προσωπικούς του λογαριασμούς, ενώ δάνεια ύψους μέχρι και 750.000 ευρώ εξοφλούνται σε διάστημα έντεκα μηνών. Παρατήρησε ακόμη πως παρότι η εταιρεία του είχε αντικείμενο τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι αγοραπωλησίες γίνονταν από τον ίδιο τον επιχειρηματία και όχι από την εταιρεία.

ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Η αστυνομικός έδωσε έμφαση ακόμη στα 2.032 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με όσα είπε, γι’ αυτά δόθηκαν 749.000 ευρώ και τα κέρδη ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. «Τα χαμένα δελτία είναι πολύ περισσότερα εκατομμύρια» παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο Μ. Καραμπέρης είχε αρρωστημένη σχέση με τον τζόγο. «Πέραν του μεγάλου πλήθους των κερδισμένων δελτίων, φαίνεται ότι εξαργυρώνει ταυτόχρονα πολλά δελτία σε διαφορετικά πρακτορεία, από την Καβάλα, μέχρι τον Άλιμο», αντέτεινε η μάρτυρας.
Η κατάθεση της ειδικευμένης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. αμφισβητήθηκε έντονα από τους υπερασπιστές του Μ. Καραμπέρη, οι οποίοι ανέφεραν ότι λανθασμένα υπολογίζονται οι τραπεζικές εισροές ως εισόδημα του κατηγορουμένου. Μάλιστα, προέβαλαν ότι έκθεση ορκωτού λογιστή, που παραγγέλθηκε από τον επιχειρηματία, καταλήγει σε άλλα συμπεράσματα. Η υπεράσπιση προέβαλε το αίτημα είτε διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, με εξέταση των στοιχείων κατά τη διάρκεια της δίκης, είτε κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης της αστυνομικούς και του ορκωτού λογιστή. Η αστυνομικός θα συνεχίσει την κατάθεσή της την ερχόμενη Τρίτη.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ Στο φως το σημείωμα του αυτόχειρα
Εκτενείς ήταν οι αναφορές, και στη χθεσινή διαδικασία, στην αυτοκτονία του επιχειρηματία Λεωνίδα Μαργιόλη. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου δικηγόρου, ο οποίος φέρεται να ενημερώνει τον Μ. Καραμπέρη για το σημείωμα του αυτόχειρα, κατέθεσε στο δικαστήριο το συγκεκριμένο σημείωμα, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά το περιεχόμενό του.
Ο αυτόχειρας αναφέρεται σε όνομα συγγενή, τον οποίο χαρακτηρίζει «καταστροφή» του, όπως και το ίδιο πράττει για ένα κατάστημα που άνοιξε το 2011. «Δεν φαίνεται να ταυτίζεται το περιεχόμενο του σημειώματος με τον Μ. Καραμπέρη», απάντησε ο αστυνομικός του τμήματος δίωξης εκβιαστών που ρωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον λόγο που ο δικηγόρος μετέφερε στον επιχειρηματία άλλες πληροφορίες για το σημείωμα.