Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Αυτοεξέταση, το πρώτο βήμα για έγκαιρη διάγνωση


«Έχω συναντήσει ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού. Έχω δει πώς είναι η συναισθηματική, κυρίως, κατάστασή τους. Επίσης, έχω στο φιλικό μου περιβάλλον γυναίκα που υπεβλήθη σε μαστεκτομή. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαι κι εγώ γυναίκα, γι’ αυτό και είμαι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό».

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Με τα λόγια αυτά η Χρυσούλα Παπαγεωργίου από την Κοζάνη, φοιτήτρια στο 6ο έτος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, εξηγεί στη «Μ» τους λόγους που την οδήγησαν να δηλώσει συμμετοχή στο κλινικό φροντιστήριο αυτοεξέτασης μαστού, που διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), σε συνεργασία με τoν Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης. Το φροντιστήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, από τις 16.00 έως τις 17.30, στα γραφεία του «Άλμα Ζωής» (Γρ. Παλαμά 15). Εξειδικευμένοι χειρουργοί μαστού θα εκπαιδεύσουν 20 φοιτήτριες της Ιατρικής σχολής ΑΠΘ πώς να κάνουν αυτοεξέταση μαστού και πώς να τη διδάξουν στη συνέχεια σε άλλες νεαρές γυναίκες.
«Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση. Αν ανακαλύψουμε εγκαίρως το πρώτο σημάδι και απευθυνθούμε στον γιατρό, τότε μπορεί να θεραπευτεί. Είναι τόσο απλό την ώρα που κάνουμε μπάνιο, να ψηλαφίσουμε το στήθος μας», επισημαίνει η Χρυσούλα και προσθέτει ότι «δυστυχώς οι νέες κοπέλες δεν είναι πολύ ευαισθητοποιημένες στο θέμα αυτό. Συνήθως λενε ότι δεν θα τύχει σε μένα, είμαι πολύ μικρή, δεν χρειάζεται να ψαχτώ. Αυτά όμως δεν ισχύουν».
Στο σημερινό φροντιστήριο αυτοεξέτασης μαστού θα λάβει μέρος και η Εύη Μαυραντώνη από τα Φάρσαλα, η οποία σπουδάζει στο β’ έτος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Όπως τονίζει στη «Μ», ο πρώτος λόγος που αποφάσισε να συμμετάσχει ήταν ότι είχε στο οικογενειακό της περιβάλλον έναν δικό της άνθρωπο που εμφάνισε καρκίνο του μαστού και χάρη στην έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση το ξεπέρασε και είναι υγιής. Ο δεύτερος λόγος είναι η δυνατότητα να μάθει η ίδια να κάνει αυτοεξέταση μαστού και στη συνέχεια να τη διδάξει και σε άλλες κοπέλες, προωθώντας τη σημασία της πρόληψης.
«Η άγνοια είναι το χειρότερο πράγμα. Σκοπός του φροντιστηρίου αυτού είναι να μάθουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας και πώς μπορούμε να το εξετάζουμε, ώστε να προλαμβάνουμε τον καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, υπάρχει μία ψυχρότητα κι αδιαφορία στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος από τους νέους γιατρούς και τις κοπέλες. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε, λειτουργώντας εμείς ως πρότυπο».

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ
Για ανάγκη εκμάθησης της αυτοεξέτασης του μαστού από 20χρονες κοπέλες κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιμπριάλος. Όπως εξηγεί στη «Μ», σκοπός του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών από μικρή ηλικία και η εκπαίδευση των νέων γιατρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Σημαντική πρωτοβουλία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυτό και ο υπεύθυνος εκ μέρους της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαδόπουλος. Όπως λέει, στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού γυναικείου πληθυσμού για την αξία της πρόληψης-έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιτυγχάνεται και η ευαισθητοποίηση των νέων γιατρών, ώστε στην πορεία της ιατρικής τους καριέρας να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευαισθησία τις πάσχουσες ασθενείς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης Ελένη Ντελιοπούλου δηλώνει ότι πρόκειται για ένα κλινικό φροντιστήριο αυτοεξέτασης μαστού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αλλαγή νοοτροπίας των νέων. Άλλωστε, ένα κομμάτι της πρόληψης είναι και η ψηλάφηση, ενώ οι φοιτήτριες Ιατρικής που θα εκπαιδευτούν στη συνέχεια θα μπορούν να εκπαιδεύσουν κι άλλες κοπέλες.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 11 το πρωί, θα γίνει ενημερωτική ομιλία πρόληψης και κλινικό φροντιστήριο αυτοεξέτασης μαστού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ίδια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΣΤ Διπλή προληπτική μαστεκτομή για την Αντζελίνα Τζολί
Και οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν το αιματολογικό τεστ με το οποίο ανιχνεύεται αν κάποιος είναι φορέας των δύο γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, το τεστ απευθύνεται σε ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έναν από αυτούς τους καρκίνους λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού (δηλαδή κάποια συγγενής τους 1ου ή 2ου βαθμού να έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία).
Όπως εξηγεί στη «Μ» η πρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης Ελένη Ντελιοπούλου, στη Θεσσαλονίκη η δειγματοληψία για το τεστ γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» στην Αθήνα. Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία κάνουν το συγκεκριμένο τεστ, το κόστος του οποίου είναι τουλάχιστον 1.300 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συνηθισμένη στη χώρα μας είναι και η προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο μαστικός αδένας και τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης. Στην επέμβαση αυτή και στους δύο μαστούς αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε η 37χρονη διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, σε άρθρο της με τίτλο «Η ιατρική μου επιλογή», που δημοσίευσε η εφημερίδα «New York Times». Η ίδια είχε το γονίδιο BRCA1 και οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ήταν 87%, ενώ μετά την επέμβαση είναι μόλις 5%.