Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ολα σε ένα με στόχο 12 δισ. από την τρόικα


Στόχος της κυβέρνησης είναι να «περάσει» άμεσα το νομοσχέδιο από τη Βουλή, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται όλες οι δράσεις

ΝΟΜΟΣ - ΕΞΠΡΕΣ. Σε ενιαίο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Περιλαμβάνει τις διατάξεις για το Δημόσιο, το τέλος ακινήτων, την εξόφληση Εφορίας και Ταμείων.Στόχος της κυβέρνησης είναι να «περάσει» άμεσα το νομοσχέδιο από τη Βουλή, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται όλες οι δράσεις

Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να «περάσει» τον νόμο - σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκταμίευση του συνόλου των δόσεων που εκκρεμούν μέχρι σήμερα άλλα και εκείνες που είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν μέσα στον Μάιο, ήτοι 12 δισ. ευρώ στο σύνολό τους.
Ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος, μετά από εντολή του πρωθυπουργού έχει ειδοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αναμένει μέχρι την Πέμπτη να του έχουν παραδώσει όλα τα σχετικά κείμενα, έτσι ώστε να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα «περάσει» από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Εάν τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση -μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη- να ζητήσει την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένο να διακόψει τις εργασίες της, λόγω των εορτών του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να «περάσει» από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα όλες οι δράσεις. Ο νόμος - σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις:
1. Για όλα τα θέματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, τη διαδικασία καταργήσεων -συγχωνεύσεων οργανισμών, τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά τις απολύσεις- προσλήψεις και την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας, εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.
2. Για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι.
3. Για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου.
4. Για τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.
5. Για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων».
6. Για τα θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
7. Για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τότε το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» την εξέλιξη αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την καταβολή μέσα στον Μάιο, του συνολικού ποσού των 12 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει στις 29 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το EuroWorking Group και όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
Στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα εξεταζόταν η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την καταβολή των δόσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Ομως, «πηγές» από τις Βρυξέλλες αλλά και από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα, εντός του Μαΐου, «διπλή» δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup.
Δηλαδή, στα 4,2 δισ. ευρώ να προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ, που αναλογούν στη συνεισφορά του Ταμείου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές», επειδή η καταβολή του πρώτου τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τμήμα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος που αναλογεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οπως έχει γνωστοποιήσει ο Π. Τόμσεν, το Δ.Σ του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου προκειμένου να αποφασίσει την αποδέσμευση 1,8 δισ. ευρώ.
Γιάννης Σαραντάκος - Κώστας Τσαχάκης