Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Φαρμακοποιοί πωλούσαν παράνομα φάρμακα


Φαρμακοποιοί και από τη Θεσσαλονίκη φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, το οποίο αποκάλυψαν οι ελεγκτές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Πρόκειται για 290 φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι η πλειονότητα είναι στην Αθήνα και τουλάχιστον 5-6 στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πωλούσαν φάρμακα σε χονδρέμπορους (φαρμακαποθήκες) τόσο εντός της χώρας μας όσο και σε χονδρέμπορους άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, καθώς απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία, ενώ μεταξύ των φαρμάκων που βρέθηκε ότι πωλούνταν περιλαμβάνονται και κάποια που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, είναι, μεταξύ άλλων, ινσουλίνες, γυναικολογικά, καρδιολογικά, για τις παθήσεις του πεπτικού και για νευρολογικές παθήσεις.
«Η αρχική καταγγελία έγινε πριν από τρεις εβδομάδες από εκπροσώπους φαρμακαποθηκών. Μετά από έρευνα, εντοπίσαμε δύο φαρμακαποθήκες, στις οποίες φαρμακοποιοί πωλούσαν παρανόμως φάρμακα. Πανελλαδικά εντοπίσαμε 290 φαρμακοποιούς, εκ των οποίων οι 240 συνεργάζονταν με τη μία φαρμακαποθήκη κι οι άλλοι 50 με τη δεύτερη», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί που εντοπίστηκαν φέρεται ότι πωλούσαν τα φάρμακα στους χονδρέμπορους κι εκείνοι με τη σειρά τους τα εξήγαγαν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, κερδίζοντας χρήματα από τη διαφορά της τιμής μεταξύ Ελλάδας και ξένης χώρας.
«Έχουμε ήδη καλέσει τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν γραπτώς για ποιο λόγο έκαναν τις πωλήσεις αυτές κι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, εντός των επόμενων ημερών, θα επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι από επιβολή χρηματικού προστίμου από τον ΕΟΦ έως και αφαίρεση άδειας των φαρμακοποιών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους των οποίων είναι μέλη», επισημαίνει ο κ. Τούντας.
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΕΟΦ, οι φαρμακοποιοί που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα προμηθεύονταν τα φάρμακα απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες. Στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν με ποσοστό κέρδους που εκτιμάται ότι κυμαινόταν από 15% έως 40% πάνω από τη χονδρική τιμή, ενώ υπολογίζεται ότι διακίνησαν περισσότερα από 180 διαφορετικά φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έκοβαν νόμιμα τιμολόγια, αλλά έτσι κι αλλιώς η πράξη τους παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία.

Επιστολή στους συλλόγους
Χθες ο ΕΟΦ απέστειλε στους φαρμακευτικούς συλλόγους, τα μέλη των οποίων φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα, έγγραφο με το οποίο τους ζητεί να επιστήσουν την προσοχή των μελών τους, ώστε να μην προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, «στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός φαρμακείων πραγματοποιεί πώληση φαρμακευτικών προϊόντων προς χονδρεμπόρους στην Ελλάδα και άλλα κράτη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη χονδρική πώληση, την οποία δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν τα φαρμακεία. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των μελών σας, ώστε να μην προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες, για τις οποίες προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, αλλά και ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης».

Τι λέει ο ΦΣΘ
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισημαίνει στη «Μ» ότι η πώληση φαρμάκων από φαρμακεία προς φαρμακαποθήκες είναι δραστηριότητα παράνομη και αναγνωρίζει ότι πολλοί φαρμακοποιοί δεν το γνώριζαν, αν και άγνοια νόμων και μάλιστα νόμων που άπτονται της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους δεν επιτρέπεται.
«Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα δεχθώ ο κλάδος των φαρμακοποιών να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας, θυσιαζόμενος στον βωμό της σκοπιμότητας, των επικοινωνιακών αναγκών και κυρίως για να αποκρυφτεί ο κύριος ένοχος, η φαρμακοβιομηχανία και η τακτική τής ανεπαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, λέει χαρακτηριστικά «μη δίνετε εσείς το σκοινί με το οποίο θα σας κρεμάσουν, έστω κι αν είναι πολύχρωμο». Επίσης, διευκρινίζει ότι «τα όσα αναφέρω ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων των φαρμακοποιών, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ‘έμπλεξαν’ στην ιστορία των εξαγωγών και είναι η μαρίδα της υπόθεσης. Καμία κατανόηση, κανένας οίκτος για τους ‘πρωταθλητές’ του αθλήματος».