Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες καταστροφικών πλημμυρών στο λεκανοπέδιο Αττικής, που στοίχισαν μάλιστα τη ζωή σε μια νέα κοπέλα. Το γεγονός πως είμαστε πάντα απροετοίμαστοι και αμέριμνοι είτε πρόκειται για βροχή, είτε για χιόνι, πυρκαγιές και εν γένει για κάθε έκτακτη κρίση, θα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει σοβαρά ως οργανωμένη κοινωνία. Ο καιρός της αμεριμνησίας έχει παρέλθει, σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις σημερινές πλημμύρες, το πρόβλημα δεν είναι δυστυχώς μόνο η όποια αμέλεια καθαρισμού των φρεατίων, που πρέπει ασφαλώς να διερευνηθεί.  Είναι γνωστό σε όλους πως έχουν τσιμεντωθεί ρέματα και έχουν εξαφανιστεί ποτάμια, επειδή δεν υπήρξε όριο στον τρόπο δόμησης και επειδή τόνοι σκουπιδιών έχουν καλύψει ολόκληρες επιφάνειες. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε ακόμη και σήμερα, η ίδια αμεριμνησία συνεχίζεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Η ΔΡΑΣΗ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξετάσουν από την αρχή το θέμα της πρόληψης τέτοιου είδους καταστροφών, για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες του ίδιου κουραστικού σκηνικού. Δεν αρκεί μόνο ο τακτικός καθαρισμός των φρεατίων. Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους τι πόλεις θέλουμε, τι όρους δόμησης τηρούμε και πως διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας.
Δεν βρέχει πέρα, εδώ βρέχει.