Με λουκέτο απειλούνται κλινικές νοσοκομείων ή ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο 2013. Αιτία είναι η υποχρηματοδότησή τους, αλλά και η άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία σε σύγκριση με τα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του «ΑΧΕΠΑ» με 680 κλίνες το οποίο επιχορηγήθηκε το 2012 με 100 ευρώ ανά κλίνη ημερησίως, το Ιπποκράτειο με 920 κλίνες πήρε μόλις 82 ευρώ και το «Γ. Παπανικολάου» με 732 κλίνες πήρε 106 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το «Αττικόν», που έχει λιγότερες κλίνες και συγκεκριμένα 670, έλαβε επιχορήγηση 269 ευρώ ανά κλίνη ημερησίως και το «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών με 688 κλίνες 316 ευρώ ανά κλίνη. Επίσης, το «Λαϊκό» πήρε χρηματοδότηση 212 ευρώ ανά κλίνη ημερησίως, ο «Ευαγγελισμός» 208 ευρώ, το νοσοκομείο του Ρίου 256 ευρώ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 222 ευρώ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας και Ιωαννίνων έλαβαν 245 και 112 ευρώ αντίστοιχα.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, με στόχο τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Παναγία».
«Αντί να επιβραβεύονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν κάνει εξοικονόμηση και εμφανίζουν και μεγάλη πληρότητα, επιβραβεύονται όσοι κάνουν σπατάλες. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να μείνει ζωντανό το νοσοκομείο ‘Παναγία’», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πολιτεία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις που θα κάνει, προκειμένου να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου όπου στεγάζεται το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και να γίνουν οι σχετικές μελέτες, ώστε το 2014 να αρχίσει η ανέγερση της νέας πτέρυγας, όπου θα στεγαστεί το «Παναγία».
Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο «Παναγία»
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Παναγία» αναφέρθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ελένη Μπακιρλή. Όπως είπε, παρά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει τη λειτουργία του με την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης με τη Euromedica, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια ενίσχυσής του με εργαζόμενους από τον «Άγιο Παύλο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι 65 εργαζόμενοι της Euromedica στο «Παναγία» εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Η ίδια κατήγγειλε μεθοδευμένη συμπεριφορά της διοίκησης που επιχειρεί να αλλοιώσει την οντότητα του «Παναγία» και απαράδεκτη και εκφοβιστική συμπεριφορά μελών του Σωματείου Εργαζομένων στον «Άγιο Παύλο».
Στον μοναδικό λιθοτρίπτη που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης αναλώσιμων αναφέρθηκε ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του «Παναγία», Γιάννης Ιωσηφίδης.
«Ο λιθοτρίπτης μπορεί να εξυπηρετεί ασθενείς χωρίς λίστα αναμονής. Κι όμως, δεν επισκευάζεται εδώ και δύο χρόνια, τη στιγμή που η προμήθεια μόνο ενός ηλεκτροδίου αξίας 500 ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει στο νοσοκομείο έσοδα 12.500 ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια να πηγαίνουν οι ασθενείς για λιθοτριψία σε ιδιωτικά κέντρα και να πληρώνουν από την τσέπη τους 200 ευρώ, εκτός των 480 ευρώ που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία», επισήμανε ο κ. Ιωσηφίδης.
Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει ισορροπία στην κατανομή προσωπικού ανάμεσα στο «Παναγία» και το «Άγιος Παύλος», καθώς το πρώτο διαθέτει 220 κλίνες και 110 νοσηλευτές, ενώ το δεύτερο 150 κλίνες και 290 νοσηλευτές.
Για σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών έκανε λόγο και η διευθύντρια Αναισθησιολογίας Ελένη Βλαχάκη και πρόσθεσε ότι δεν αναβάλλονται χειρουργεία χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων.