Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η αλόγιστη χρήση ακατάλληλων για καύση υλικών κρούει το ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεδομένου ότι πλέον παρατηρείται εκτεταμένη χρήση ανοικτών εστιών / τζακιών και λεβήτων βιομάζας - ξύλου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εφιστά την προσοχή των πολιτών στην ανάγκη λήψης των εξής προφυλάξεων, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία τους και το περιβάλλον:
1. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το καύσιμο για το οποίο είναι σχεδιασμένος και ρυθμισμένος ο λέβητας. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά καύσιμα στον ίδιο λέβητα, αυτός θα πρέπει να ρυθμίζεται αναλόγως σε κάθε αλλαγή καυσίμου.
2. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εγκεκριμένη και καλής ποιότητας καύσιμη ύλη. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και να έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν.
3. Πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, περασμένων με λαδομπογιές, προϊόντων και παραπροϊόντων επιπλοποιίας (π.χ. μελαμίνες) και κάθε είδους χαρτιών και διαφημιστικών.
4. Απαγορεύεται η καύση πλαστικού, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων, νεοπρενίου και ελαστικών.
5. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προσανάμματα, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινές ουσίες.
6. Δεν πρέπει να αγοράζεται ξυλεία εμποτισμένη με χημικά, με δήθεν επιθυμητές ιδιότητες (αργή καύση, εύκολο άναμμα κτλ.).
«Εάν οι πολίτες δεν λαμβάνουν τις παραπάνω προφυλάξεις, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα θ’ αυξάνονται διαρκώς. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα αλλά και μέσα στο ίδιο το σπίτι επικίνδυνες και καρκινογόνες χημικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες, αλογονούχες ενώσεις και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες», προειδοποιεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να απελευθερωθούν αέρια ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος, όπως η αμμωνία, η ακρολεΐνη, οι αλδεΰδες, το οξικό οξύ, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, το αέριο χλώριο, το φωσγένιο, η φορμαλδεΰδη και τα υδραλογόνα (HCl, HF, HBr), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υποξία, πνευμονικό οίδημα ή πνευμονίτιδα, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους στο χώρο.
Σε ιδρύματα η κατασχεμένη ξυλεία
Σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς διατίθενται κατά προτεραιότητα οι 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων που κατασχέθηκαν κατά το έτος 2012 σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα ξύλα κριθούν μη αναγκαία από αυτούς, μέσω δημοπρασίας διατίθενται στον πλειοδότη. Σε περίπτωση δε μικρών ποσοτήτων λαθροϋλοτομίας, τα ξύλα διατίθενται σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως π.χ. σε άπορες οικογένειες, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, προειδοποιώντας ότι η καύση των μόλις υλοτομηθέντων (λαθραία ή μη) ξύλων δεν συνίσταται για χρήση (καύση) σε εστίες θέρμανσης, δεδομένης της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, που τα καθιστούν ακατάλληλα λόγω χαμηλής θερμαντικής απόδοσης και λόγω μεγάλων ποσοτήτων εκπεμπόμενων (από την καύση τους) μικροσωματιδίων.
«Η λαθροϋλοτόμηση είναι έγκλημα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Το ΥΠΕΚΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας. Καλούμε τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591). Η όποια διάθεση των προϊόντων του εγκλήματος της λαθροϋλοτομίας δεν αποκαθιστά τη βλάβη του φυσικού μας πλούτου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ρύπανση από ορυχεία
Σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στα ορυχεία προχώρησε η ΔΕΗ στην περιοχή της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και της Ακρινής μετά την προχθεσινή αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων. Προηγήθηκε παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προς την επιχείρηση, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ατμοσφαιρικής Ποιότητας του κέντρου περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Ευαγγελόπουλο, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση έχει βελτιωθεί από χθες. Ωστόσο, καθώς η αιτία του νέου επεισοδίου ήταν η αδυναμία διαβροχής στα ορυχεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, δεν αποκλείεται το φαινόμενο να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση και βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων υπερβάσεων των ορίων των εναέριων ρύπων.