Τα νέα μέτρα, που έρχονται με το «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο την άνοιξη, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπει:
? Ολες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το υπουργείο εξετάζει «την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή». Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά:
- μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/λήπτη των υπηρεσιών
- μέσω τραπεζικού λογαριασμού
- με επιταγές.
Ταυτόχρονα το υπουργείο αναζητά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων.
Υπουργός Οικονομικών
Πρόσκληση σε γερμανικές εταιρείες για επενδύσεις
Κάλεσμα σε γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση για ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί και οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτό μπορεί να αλλάξει» είπε και αναφέρθηκε στους ακόλουθους τομείς:
- Η γερμανική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί με τους αυξημένους φυσικούς πόρους της χώρας μας.
- Η γερμανική εμπειρία στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του σχεδίου της χώρας για αλλαγή της διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της.
- Η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί.
Κώστας Τσαχάκης