Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό


Νέοι σταθμοί διοδίων θα χωροθετηθούν στην Εγνατία οδό εντός του 2013, ενώ θα προβλέπονται και εκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr

Σήμερα στην Εγνατία λειτουργούν έξι σταθμοί διοδίων, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη Λαγκαδά και στον Ίασμο Κομοτηνής. Το κόστος διέλευσης είναι 1,70 ευρώ για τα δίκυκλα, 2,40 για τα ελαφρά και επαγγελματικά οχήματα, 6 ευρώ για τα φορτηγά και λεωφορεία και 8,40 ευρώ για τα βαρέα οχήματα.
Ο πρώτος σταθμός που θα αρχίσει να λειτουργεί στο νέο έτος, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού, θα κατασκευαστεί στην περιοχή του δήμου Παγγαίου Καβάλας, στο ύψος της Μουσθένης. Η επιβολή διοδίων προκαλεί τη σθεναρή αντίδραση των τοπικών φορέων, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει μέτωπο αγώνα. Ωστόσο η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» προχωρά τον αρχικό σχεδιασμό της. Επιπλέον εντός του 2013 θα σχεδιαστούν ακόμη τέσσερις σταθμοί, στα Γρεβενά, στην περιοχή του Νέστου, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα θα δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον δύο στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη (Κλειδί).

Εκπτωτική πολιτική
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Παρασκευά Σαββαΐδη αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή των συμβατικών σταθμών αντί της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος εξαιτίας του υψηλού κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας που απαιτεί το δεύτερο. Ωστόσο θα γίνει αναβάθμιση του λογισμικού, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η εκπτωτική πολιτική για ορισμένες κατηγορίες χρηστών του αυτοκινητόδρομου, όπως οι κάτοικοι περιοχών που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τμήμα της Εγνατίας για τη μετακίνησή τους.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την κατασκευή έξι Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κατά μήκος της Εγνατίας οδού, για τους οποίους προέκυψαν ανάδοχοι. ΣΕΑ θα γίνουν στο Ωραιόκαστρο (διπλός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), στη Νέα Καρβάλη Καβάλας (μονός στον αριστερό κλάδο), στη Σιάτιστα (μονός στον αριστερό κλάδο), στον Πολύμυλο (μονός στο δεξιό κλάδο), στο Περιστέρι Ιωαννίνων (μονός στον αριστερό κλάδο) και στον Ταξιάρχη Γρεβενών (στο δεξί κλάδο). Οι σταθμοί υπολογίζεται να είναι έτοιμοι την άνοιξη του 2014. Ο πρώτος ΣΕΑ άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2010 στον Πλάτανο Ημαθίας.

Μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και Λεπτοκαρυάς την Κυριακή
Μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή μέλη της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και τη Λάρισα. Όπως ανέφερε στη «Μ» το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας Γιώργος Κωτίδης, «την Κυριακή από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ. θα βρισκόμαστε στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Έχουμε βγάλει μάλιστα ένα ψήφισμα με το οποίο θα μαζέψουμε διαδικτυακά υπογραφές, για να το χρησιμοποιήσουμε στα δικαστήρια, όπου δικάζονται κάποιοι συμπολίτες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν σηκώσει την μπάρα και τώρα είναι κατηγορούμενοι».
Τα μπλόκα γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπομπή σε δίκη οδηγών οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία εθνικών οδών της χώρας. Με πρωτοβουλία του κινήματος «Δεν Πληρώνω» οι διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη θα μετακινηθούν στα διόδια Μαλγάρων με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 11 το πρωί, από την πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας.