Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα


«Καμπανάκι» για την εμφάνιση μιας χρόνιας 

φλεγμονώδους νόσου μπορεί να αποτελέσει ένας επίμονος πόνος στη μέση, ο οποίος δεν φεύγει με την ξεκούραση.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας (ΑΣ), η οποία προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, μετατρέποντάς την σε προχωρημένο στάδιο σαν ένα καλάμι από μπαμπού.
Χτυπά κυρίως νέους άνδρες, ηλικίας 15-40 ετών, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν 17.000 άνθρωποι. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία, όπου ξεκινάει με πόνο στις φτέρνες, στα γόνατα και στα ισχία. Πάντως, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου (εντός τριών μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων) μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της, αν και συνήθως οι πάσχοντες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα και επισκέπτονται τον ειδικό ρευματολόγο με μεγάλη καθυστέρηση.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο συντονιστής διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Παναγιώτης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
«Είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Είναι μια μορφή αρθρίτιδας που θα εξελιχθεί αν παραμείνει χωρίς θεραπεία. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική. Δυστυχώς, υπάρχουν ασθενείς που αμελούν να πάνε στον γιατρό κι έτσι η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση έως και 10 χρόνων», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Συμπτώματα και διάγνωση
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν αργή ή βαθμιαία έναρξη του πόνου στη μέση, πρωινή δυσκαμψία που περνάει ή μειώνεται με την κίνηση, κόπωση, αρθραλγία και οίδημα άλλων αρθρώσεων, ανεξήγητους μυϊκούς σπασμούς.
«Το αίτιο της νόσου είναι άγνωστο, ωστόσο υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ένα ιστικό αντιγόνο, γνωστό ως HLA-B27, το οποίο ανευρίσκεται μόνο στο 7% του γενικού πληθυσμού, απαντάται στο 93% των ασθενών με ΑΣ. Όποιος το έχει, έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσήσει από κάποιον που δεν το έχει. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει σίγουρα», εξήγησε ο κ. Αθανασίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι για τη διάγνωση της νόσου γίνονται ακτινολογικές εξετάσεις σπονδυλικής στήλης, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών και εξέταση προσδιορισμού του HLA-B27.
Ο ρευματολόγος Αριστείδης Λαγουδάκης επισήμανε ότι οι ασθενείς με ΑΣ έχουν συνήθως ποσοστό αναπηρίας 67%-80%, ενώ η ίδια νόσος προσβάλλει και τα μάτια. Αναφερόμενος στα ιαματικά λουτρά, εξήγησε ότι οι ραδιούχες πηγές που έχουμε στην Ικαρία και την Κυλλήνη βοηθούν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση του ασθενούς, αλλά δεν θεραπεύουν.

Η θεραπεία
Υπάρχουν προηγμένες θεραπείες που προσφέρουν γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα και επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. «Κάνουμε διάγνωση ήδη από τη στρατεύσιμη ηλικία. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούμε και βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα κύτταρα και τα θεραπεύουν. Είναι αντισώματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένο παράγοντα που παίζει ρόλο στη δημιουργία της νόσου και μπλοκάρουν τη νόσο και τη φλεγμονή. Έτσι, αυτές δεν εξελίσσονται ή ακόμη και αναστρέφουν την πορεία της νόσου», τόνισε ο διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.

Περίπτερο ενημέρωσης σήμερα στην Τσιμισκή με Δ. Γούναρη
Σήμερα οι Θεσσαλονικείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου που θα λειτουργεί στον πεζόδρομο της Γούναρη (Τσιμισκή & Δ. Γούναρη), από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση από τους ρευματολόγους Γιώργο Βοσβοτέκα και Αθηνά Θεοδωρίδου.