Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε η δόση - Ερχονται 52,5 δισ. έως τέλη Μαρτίου


Πράσινο φως για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα άναψε το Eurogroup, ύστερα από συνεδρίαση διάρκειας μόλις δύο ωρών, στις Βρυξέλλες.Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι το πρώτο τμήμα της δόσης ύψους 34,4 δισ. είναι πληρωτέο την επόμενη Δευτέρα, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του ΔΝΤ, θα εκταμιευθούν συνολικά 52,5 δισεκατομμύρια, ποσό από το οποίο θα καλυφθεί και το κόστος επαναγοράς ομολόγων.

Στη συνέντευξη Τύπου οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Πρόεδρος του Eurogroup) και Ολι Ρεν (Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων) εξεδήλωσαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την απόφαση της ευρωζώνης να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο του 2013.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και την έγκριση της στήριξης από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών το πρόγραμμα της Ελλάδας επανέρχεται σε τροχιά και ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι τα 34,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από αυτό το ποσό, 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων. Όπως σημείωσε ο Γιούνκερ, επιπρόσθετα 14,8 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Ειδικότερα, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο και θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε τρείς μηνιαίες δόσεις για τον προϋπολογισμό . Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 124% το 2020.
Ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύμηνης αβεβαιότητας και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα.
Όπως είπε, «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και η ευρωζώνη δεσμεύτηκε έμπρακτα για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι είναι δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες πολίτες, διαμηνύοντας πως «η ΕΕ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων».
Συνεδρίαση - εξπρές
«Μετά βίας συμπληρώσαμε την προβλεπόμενη ώρα της συνεδρίασης, συζητήσαμε μόλις 90 λεπτά, δήλωσε ο Ολι Ρεν, σχολιάζοντας το θεαματικά σύντομο Eurogroup- το πιο σύντομο στην ιστορία- όπως είπε και ο Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον Ρεν, στην Ελλάδα η αντιμετώπιση πολλών αληθειών καθυστέρησε για υπερβολικό χρονικό διάστημα όπως και η δρομολόγηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι τώρα είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, καθώς πολλά έχουν μεν γίνει αλλά πολλά απομένουν επίσης να γίνουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέφερε. Στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Ρεν σημείωσε ότι όταν εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, θα προέλθει από τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.
Ο Ρεν κατέλήξε λέγοντας ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ:
«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του χρέους, αν χρειαστεί, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2013. Τα βήματα αυτά θα διασφαλίσουν μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Με βάση αυτά, θα προτείνω στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρώσει τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας που στηρίζεται από το Ταμείο. Εκτιμώ ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Το Eurogroup επισήμως ενέκρινε τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης για το δεύτερο πρόγραμμα προαρμογής της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Ελλάδα και έχοντας λάβει υπόψη το αποτέλεσμα της επιχείρησης επαναγοράς ομολόγων που διεξήγαγε η χώρα.
Το Eurogroup χαιρέτισε το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού επί το ΑΕΠ.
Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η επαναγορά μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, αναμένεται να επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά, ήτοι στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώςνης είναι έτοιμα να λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο, για να διασφαλίσουν ότι ο στόχος αυτός θα εκπληρωθεί.
Επί τη βάσει αυτών, τα Κράτη – Μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση, ύψους συνολικά 49,1 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση θα γίνει σε δόσεις. Τα 34,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κόστος εκκαθάρισης θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2013.
Δεύτερον, τα κεφάλαια για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευτούν σε τρεις «υπο-δόσεις» συνδεόμενα με την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων του μνημονίου που θα συμφωνηθούν με την τρόικα.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, που θεμελιώνονται στην ισχυρή δέσμευση που έχει επιδειχθεί το πρόσφατο παρελθόν και την ευρεία γκάμα των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υλοποιηθεί, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης με μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία.
Ενθαρρύνουμε ιδιαιτέρως τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
"Εθνος"