Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Αφήνουν στον δρόμο μαθητές και νήπια


Αντιμέτωποι με το χάος θα βρεθούν από σήμερα χιλιάδες γονείς και μαθητές στη Θεσσαλονίκη.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, από σήμερα και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας κατεβάζουν ρολά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ οι οδηγοί τουριστικών πρακτορείων που εκτελούν καθημερινά τα μαθητικά δρομολόγια διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και τραβούν χειρόφρενο, αφήνοντας στον δρόμο περισσότερα από 5.000 παιδιά.
Το μπλάκ άουτ στους δήμους φέρνει για άλλη μια φορά το επίμαχο μέτρο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απαντώντας στην απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αντλήσει στοιχεία από τη βάση δεδομένων της απογραφής και να θέσει πλέον σε διαθεσιμότητα όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους διοικητικού κλάδου, ΔΕ με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, μπλοκάρει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών τους παιδικούς σταθμούς και όλες τις δομές πρόνοιας. Πρόκειται για τις πλέον ευαίσθητες υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από τις καταλήψεις, ωστόσο από σήμερα και μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις άλλες προνοιακές δομές, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και ΚΑΠΗ συμμετέχουν στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενάντια στην αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου να προχωρήσει τη διαθεσιμότητα χωρίς εξαιρέσεις.
Ήδη στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι των περισσότερων δήμων ενημέρωσαν από χθες τους γονείς των νηπίων ότι από σήμερα οι σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα, ενώ αντίστοιχα ενημέρωσαν και τους ηλικιωμένους που συμμετέχουν στα προνοιακά προγράμματα των ΟΤΑ.
Η απόφαση για γενικευμένες καταλήψεις σε όλους τους χώρους εργασίας ελήφθη χθες από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και όλες οι μεγάλες πόλεις θα βρεθούν σε κλοιό σκουπιδιών μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων. Αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα γίνει ούτε το Σαββατοκύριακο στους περισσότερους δήμους, ενώ δεν αποκλείεται σκουπίδια να μη δέχονται ούτε οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αλλά ούτε και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

ΠΟΕ-ΟΤΑ «Εκβιασμοί μαφίας»
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα, μετά την άρνηση των διευθύνσεων προσωπικού (υπολογίζονται σε 30 με 40 δήμους στη χώρα) να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Και επειδή έχει εκπνεύσει η προθεσμία που είχε τεθεί, τα στοιχεία των υπαλλήλων αντλούνται πλέον από τη βάση δεδομένων της απογραφής και τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι Διοικητικού Κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ ΔΕ).
Από τα στοιχεία της απογραφής ωστόσο δεν διακρίνονται οι εξαιρέσεις από τη διάταξη, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και υπάλληλοι που αρχικά εξαιρούνταν. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και γι’ αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται σύμφωνα με τον νόμο σε διαθεσιμότητα θα επανέλθουν στην πρότερη υπαλληλική τους κατάσταση και θα τους δοθούν τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την αποστολή των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.
Για ωμό εκβιασμό δημάρχων και εργαζομένων από τον υπουργό Αντ. Μανιτάκη κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο δεν έχει στοιχεία και προσπαθεί να τα βρει με κάθε τρόπο, προκειμένου να μην ηττηθεί στο θέμα του επίμαχου νόμου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Ούτε η λογική του υπουργού, που θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους εργαζομένους, είτε πληρούν τις προϋποθέσεις είτε όχι», τόνισε το μέλος των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων σε δήμους της Θεσσαλονίκης Μηνάς Μοναστηρίδης. Για πράξεις που παραπέμπουν σε ενέργειες και εκβιασμούς «μαφίας» κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταγγέλλοντας ότι προχώρησε στη διαγραφή των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ από τη λίστα δεδομένων της απογραφής.
Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του το αρμόδιο υπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι «εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), είναι υποχρεωμένο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού ΔΕ των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012» (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ «Απέναντι» δήμαρχοι και εργαζόμενοι
Απέναντι στην την κίνηση του υπουργού Αντ. Μανιτάκη να πάρει τα στοιχεία των υπαλλήλων από την απογραφή, η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) απάντησε χθες το πρωί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στη συνέχεια οι δήμαρχοι συναντήθηκαν και με τους πολιτικούς αρχηγούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κοινοβούλιο. Η διαμαρτυρία των αιρετών αφορά στη διαθεσιμότητα, την επιτροπεία των ΟΤΑ και την περικοπή των πόρων των δήμων. Στο μεταξύ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, όταν 50 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έριξαν τα κάγκελα μπροστά από το κοινοβούλιο και έφτασαν ως το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ.

Χειρόφρενο στα λεωφορεία για 5.000 μαθητές
Χειρόφρενο στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές στα κατά τόπους περιφερειακά σχολεία της Θεσσαλονίκης τραβούν από σήμερα οι οδηγοί των τουριστικών πρακτορείων, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που παρείχαν το 2011.
Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λογική του... μπάχαλου, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια παιδιά θα εξυπηρετηθούν από σήμερα και ποια όχι, αφού τα τέσσερα από τα 20 συνολικά πρακτορεία που αποφάσισαν να σταματήσουν τα μαθητικά δρομολόγια έχουν στην ευθύνη τους διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, από τον Λαγκαδά ως τη Θέρμη. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα πολλά παιδιά που θα βγουν στη στάση του λεωφορείου δεν θα ξέρουν αν θα εξυπηρετηθούν ή όχι.
Οι οδηγοί πάντως των πρακτορείων (από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης) που σταματούν τα δρομολόγια δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους, τονίζοντας ότι η πολιτεία τούς οφείλει χρήματα από το 2010, τα οποία έπρεπε να καταβάλει ήδη, όπως έκανε με τους υπόλοιπους πράκτορες. «Είμαστε 120-130 οδηγοί που είμαστε απλήρωτοι, επειδή το λογιστήριο του κράτους αρνείται να καταβάλει τα ποσά στα πρακτορεία για υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν το 2011», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Τουριστικών και Σχολικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος», Περικλής Χειμωνίδης, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δόθηκαν διορίες στα συναρμόδια υπουργεία για την καταβολή των οφειλών, αλλά η τελευταία απάντηση που πήραν οι πράκτορες ήταν ότι οι οφειλές θα δοθούν από του χρόνου. «Είμαστε ανυποχώρητοι. Τα ψέματα τελείωσαν και μαζί η ανοχή μας. Από σήμερα σταματάμε τα μαθητικά δρομολόγια», σημείωσε ο κ. Χειμωνίδης.
Η κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται από σήμερα μέχρι και τις γιορτές -αν δεν δοθεί λύση- περισσότεροι από 5.000 μαθητές στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, καθώς τα τέσσερα τουριστικά πρακτορεία της πόλης μεταφέρουν το 50% των μαθητών, από το σύνολο των 11.000 που μετακινούνται καθημερινά.
Κληθείς να απαντήσει για ποιον λόγο το γενικό λογιστήριο του κράτους δεν πλήρωσε τους πράκτορες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μίμης Φωτόπουλος τόνισε ότι το λογιστήριο ζήτησε μείωση κατά 20% του ποσού που συμφωνήθηκε με τα πρακτορεία, αλλά οι πράκτορες αντέδρασαν και δεν το δέχθηκαν. «Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι για το 2011, και ενώ περίμεναν να πληρωθούν για τα δρομολόγια που εκτέλεσαν, το κράτος τους ζητά μείωση. Ευθύνες όμως έχουν και οι δύο πλευρές, αλλά οι οδηγοί θεωρώ ότι τραβούν τα άκρα, θέτοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονείς και μαθητές», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης. Ανέφερε πάντως ότι αύριο επίκειται συνάντηση των 13 περιφερειαρχών της χώρας με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου θα συζητηθεί το θέμα.