Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

· Ν. Χουντής: «Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλάει γα αλληλεγγύη προς την Ελλάδα όταν προτείνει να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για την χώρα μας κατά 40% για τα επόμενα 6 χρόνια;»


        Απάντηση της Επιτροπής στον Ν. Χουντή για την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ

«Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλάει για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα όταν προτείνει να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα κατά 40% για τα επόμενα 6 χρόνια»; Σε αυτό ουσιαστικά το ερώτημα, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, κλήθηκε να απαντήσει ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Hahn.

Η ερώτηση του Ν. Χουντή, είναι η πολλοστή γι αυτό το θέμα. Από τις αρχές του 2010 ο έλληνας ευρωβουλευτής, θέτει συνεχώς το ζήτημα αλλαγής των Κανονισμών των Διαρθρωτικών Ταμείων, προκειμένου να αλλάξει η βάση υπολογισμού, ώστε τα κονδύλια να επιμεριστούν με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα κι όχι με δεδομένα τα οποία ίσχυαν πριν την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής τόνιζε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και ζητούσε χώρες που πλήττονται από την κρίση όχι μόνο να μην λάβουν χαμηλότερη χρηματοδότηση, σε σχέση με το προηγούμενο Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-13), αλλά αντίθετα να λάβουν αυξημένους πόρους».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, για την επόμενη εξαετία 2014-2020, τα κονδύλια για την Ελλάδα θα είναι μειωμένα κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), για την Πορτογαλία θα είναι μειωμένα κατά 10%, ενώ αυξάνονται της Ιρλανδίας κατά 26%, της Πολωνίας κατά 15%, της Σουηδίας κατά 12% και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 22%!!
Στην απάντησή του ο κ. Hahn με πολύ “κοφτό” ύφος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 σχετικά με την πολιτική συνοχής βάσει εναρμονισμένων, αντικειμενικών δεικτών, για όλα τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες» και καταλήγει «το τελικό ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα θα καθοριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Δηλαδή, ο Επίτροπος εξηγεί ότι εφαρμόστηκαν «άτεγκτα» οι Κανονισμοί που ισχύουν, και οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση που ίσχυε στην Ελλάδα πριν την κρίση και όχι τώρα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα.
Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Η απάντηση αναδεικνύει δύο πράγματα, την υποκρισία της Κομισιόν και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Ενώ η Κομισιόν διακηρύσσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της κρίσης, τελικά τους περικόπτει τα κονδύλια που θα μπορούσαν να φέρουν μια κάποια ανάπτυξη. Είναι ακραία υποκριτικό να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους Κανονισμούς σχετικά με τα διαρθρωτικά ταμεία όταν ήδη έχουν φέρει τα πάνω κάτω για άλλους κανονισμούς, όταν τους βολεύει. Καταδεικνύεται όμως και η ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων που ενώ εδώ και 3 χρόνια ήταν φανερές οι προθέσεις για μείωση των κονδυλίων, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για να διαχειριστούν αυτή την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ενώ για την Ελλάδα τα κονδύλια μειώνονται δραματικά για άλλες χώρες όπως η Σουηδία η Βρετανία και αυξάνονται κατά 12% και 22% αντίστοιχα».