Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πρωτιά για το Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας


Απόφοιτοι πανεπιστημίου με μεταπτυχιακά, άτομα με ιδιαίτερη μόρφωση έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εκπαιδευτούν στο Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσει από τις 23 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θέρμη.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

«Έχουμε ήδη δέκα εγγραφές και τέσσερις αιτήσεις για εγγραφή, ενώ στο τηλεφωνικό μας κέντρο καλούν δεκάδες και ζητούν πληροφορίες. Υπολογίζαμε ότι θα ξεκινήσουμε τη σχολή με δεκαπέντε εκπαιδευόμενους, αλλά τελικά θα είναι περισσότεροι», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Πάνος Κανέλλης, τρεις ημέρες μετά τα επίσημα εγκαίνια του κέντρου, την περασμένη Παρασκευή. Στόχος του κέντρου, που θα λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Perrotis College και της Αμερικανικής Σχολής, είναι η ανάδειξη και η υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών και από νέα κυρίως άτομα που θέλουν να αναπτύξουν μια βιώσιμη καριέρα στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η φοίτηση θα γίνεται σε τρεις κύκλους, που θα ξεκινούν το φθινόπωρο και θα ολοκληρώνονται την άνοιξη. «Ο πρώτος κύκλος αφορά την κατάρτιση», περιγράφει ο κ. Κανέλλης, «θα υπάρχουν δύο θεωρητικά μαθήματα, ένα πάνω στην επιχειρηματικότητα και ένα δεύτερο πάνω στην οργάνωση και διαχείριση, ενώ το τρίτο μάθημα θα είναι εξειδικευμένο επιλογής, ανάλογα στο τι θα ήθελε να εκπαιδευτεί πρακτικά ο κάθε ενδιαφερόμενος, δηλαδή μάθημα για μανιτάρια, για σαλιγκάρια, για μελισσοκομεία κ.ά. Σε αυτό το μάθημα το 30% θα είναι θεωρία και το 70% πρακτική άσκηση». Στον δεύτερο κύκλο θα παρέχεται από συνεργάτες της σχολής, είτε σε ομάδα είτε ατομικά, συμβουλευτική για το στήσιμο του επιχειρηματικού πλάνου, θα γίνονται αναλύσεις σε έδαφος, θα μελετούν ποιο είναι το καλύτερο προϊόν για να καλλιεργήσουν, αν θα κάνουν βιοκαλλιέργεια, τι χρήματα, μηχανήματα και προσωπικό θα χρειαστούν, και στο τέλος θα εκπονείται ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Στον τρίτο κύκλο θα γίνεται προσπάθεια από τη σχολή μαζί με τον εκπαιδευμένο να βρεθούν χρηματοδότες μικρών μονάδων, επένδυσης περί τις 15.000 ευρώ. Για όσους έχουν ήδη μονάδα, θα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν επιπλέον κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.
Η δημιουργία του Κέντρου Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων, τα τελευταία δύο χρόνια, για την ενασχόλησή τους με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ενηλίκων να παρακολουθήσουν κάποια από τα προγράμματα που μέχρι τώρα εφαρμόζει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αυξήθηκε αυτά τα χρόνια κατά 250%. Πριν από 12 χρόνια η σχολή διέθετε μόλις μία θεματική, στην οποία συμμετείχαν πέντε άτομα. Πέρυσι προσφέρθηκαν 17 διαφορετικές θεματικές, τις οποίες παρακολούθησαν 450 άτομα και φέτος θα υλοποιηθούν 22 θεματικές, στις οποίες αναμένεται ο αριθμός των συμμετεχόντων να ξεπεράσει τους 500.

Πυλώνας ανάπτυξης η γεωργία
«Στην προσπάθεια της πολιτείας να κάνει τη δημιουργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία το να έχουμε ένα κέντρο επιχειρηματικότητας, όπου κάποιοι, που από επιλογή τους θέλουν να γίνουν αγρότες και θέλουν να αξιοποιήσουν καινοτόμες διαδικασίες είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, είτε στη διακίνηση, είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στη διάρκεια των εγκαινίων του κέντρου, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω πως θα βοηθήσει πρώτα πρώτα να σπάσει ο πάγος και να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι τρομερά δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με τη γεωργία και να γίνει πετυχημένος επιχειρηματίας».
«Μήνυμα αισιοδοξίας» χαρακτήρισε τέτοιες πρωτοβουλίες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι για την υποστήριξή τους θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, όπως το ΕΣΠΑ. «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε σχετικό εργαλείο, προκειμένου να στηρίξουμε πρωτοβουλίες σαν κι αυτές, που θα προωθεί στο εξής το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να δομήσουμε με νέα, εθνική παραγωγική βάση για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Θετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ίδρυση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της παροχής τεχνογνωσίας και της υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας προς τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη διακίνηση, στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη ο τόπος, με σεβασμό στους πόρους και στο περιβάλλον και με την απόδοση ποιοτικών προϊόντων. Τόνισε ότι κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση είναι θετική και συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας.