Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Η Καλντέρα ανήκει στο Δημόσιο


Οι εκτάσεις της παγκοσμίως γνωστής περιοχής της Καλντέρας (ή Καλδέρας) στη Σαντορίνη ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και ουδέποτε μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους έχουν περιέλθει σε ιδιώτες, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε, κατ’ αρχάς, ότι οι εκτάσεις (γαίες) «καθαράς ιδιοκτησίας» που βρίσκονται στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ήταν μη εξουσιαζόμενα πριν από την επανάσταση (1821) από τον Σουλτάνο, αλλά ούτε και κατεχόμενα από Οθωμανούς ιδιώτες, δεν περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο, κατά διαδοχή του τουρκικού Δημοσίου, «δικαιώματι πολέμου» και δυνάμει των πρωτοκόλλων ανεξαρτησίας της Ελλάδος, όπως είναι το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) και η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1832).
Όμως, ξεκαθάρισε ο εισαγγελικός λειτουργός, αυτά ισχύουν εφόσον μιλάμε «περί γαιών καθαράς ιδιοκτησίας». Αντίθετα οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης) που λόγω της μορφής τους «δεν εξουσιάζονταν από κανένα, μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατέστη κύριος αυτών το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχος του Οθωμανικού Κράτους δικαιώματι πολέμου».
Και αυτό, συνεχίζει ο κ. Κανελλόπουλος, γιατί οι εκτάσεις αυτές, όπως ακόμη «είναι και οι βραχονησίδες, οι γκρεμοί, κ.λπ. παρέμειναν προσδιορισμένες κατά την ταυτότητά τους ως τμήμα της χώρας του οθωμανικού κράτους και ουδέποτε εξουσιάστηκαν από ορισμένα πρόσωπα, αλλά υπήγοντο υπό την απόλυτη εξουσία του κράτους αυτού».
Μετά την επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους, κύριος των επίμαχων εκτάσεων έγινε, χωρίς αποζημίωση, το ελληνικό κράτος, προσέθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Θα ήταν αδιανόητο, υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, «εκτάσεις που περιλαμβάνονταν στα όρια του τουρκικού κράτους, αλλά δεν εξουσιάζονταν από ιδιώτες να μην περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο».
Κατόπιν αυτών εισηγήθηκε να απορριφθεί αίτηση Ανώνυμης Εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου η οποία είχε δικαιώσει το Δημόσιο.
Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά της εν λόγω εταιρείας η οποία ξεκίνησε κατασκευαστικά έργα σε έκταση 90 στρεμμάτων, στην περιοχή της Καλντέρας. Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμοί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ανάλογες αγωγές στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες περιοχές σε άλλα ελληνικά νησιά.
newsit