Νέα εβδομάδα παθών αρχίζει από αύριο για τους έλληνες ασθενείς. Οι πολίτες θα προσεύχονται να μην αρρωστήσουν, καθώς στην περίπτωση αυτή όχι μόνο θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για γιατρούς και φάρμακα, αλλά, αν χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση ή να κλείσουν ραντεβού για εξέταση σε κάποιο τακτικό εξωτερικό ιατρείο, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρουν να εξυπηρετηθούν, είτε γιατί δεν θα υπάρχουν γιατροί είτε γιατί θα λείπουν υλικά.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Το «μπλακ άουτ» στον χώρο της υγείας κορυφώνεται με τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στις νέες σφαγιαστικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- περικοπές στον μισθό τους, που αναμένεται να αγγίξουν και το 18%. Έτσι, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν πανελλαδική επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευόμενων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στις 6 Οκτωβρίου θα διοργανώσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο.
«Με τα σημερινά δεδομένα η περικοπή που μας ετοιμάζουν είναι τουλάχιστον 18%, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει το 20%-25%, ενώ ήδη από το 2009 και μετά έχουμε υποστεί μείωση μισθού κατά 40%. Πρόκειται για σφαγιαστική περικοπή, η οποία δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πού θέλουν να το πάνε οι αρμόδιοι. Θέλουν να διαλύσουν το ΕΣΥ. Θέλουν να μην αφήσουν στα νοσοκομεία κανέναν άξιο γιατρό που να ζει από τις τακτικές αποδοχές του, αλλά να αφήσουν μόνο όσους εμπλέκονται με την παραοικονομία και τις μίζες. Θα αντισταθούμε σθεναρά», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες απόγνωσης για τον ελληνικό λαό, με όλο και αυξανόμενο το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επειδή είναι ανασφάλιστο (ξεπερνά το 30%), η υπεράσπιση του δημόσιου τομέα υγείας, της καθολικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κοινωνίας.
Σε θέσεις μάχης όμως βρίσκονται και οι προμηθευτές ιατρικών ειδών, οι οποίοι μεθαύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν για να αποφασίσουν την αναστολή παράδοσης υλικών επί πιστώσει σε όλα τα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), «βιώνουμε τις συνέπειες των αλόγιστων περιορισμών των πιστώσεων στην υγεία και της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έλλειψη παροχής αξιοπρεπούς υγείας στον έλληνα ασθενή, αλλά και ο αφανισμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι οι εταιρείες-μέλη μας δεν δύνανται να δώσουν άλλη πίστωση χρόνου ούτε να παρέχουν ‘ανακωχή’ όπως ζητούν οι αρμόδιοι του υπουργείου».
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ Χωρίς φάρμακα και γιατρούς
Την ίδια στιγμή, οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους προκειμένου να αγοράσουν τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τη ζωή τους. Οι φαρμακοποιοί, που έχουν σταματήσει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση από την 1η Σεπτεμβρίου, περιμένουν τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους. Αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονταν την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο η προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα επίσκεψη της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ οδήγησε στην αναβολή των ανακοινώσεων για αύριο το πρωί.
Πάντως, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σαλμά, οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ίδια μέρα, στις δυόμισι μετά το μεσημέρι, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.
«Η κεντρική κατεύθυνση των φαρμακοποιών είναι να εξασφαλιστεί με δραστικές παρεμβάσεις σε υψηλό επίπεδο η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η εξασφάλιση της πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων ασφαλισμένων. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν όλοι οι κοινωνικοί και πολιτικοί δημόσιοι φορείς», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις φαρμακείων - ΕΟΠΥΥ, αυτές θα πρέπει να διέπονται από συνέπεια και σοβαρότητα. Οι συμβατικές υποχρεώσεις και των δύο πλευρών πρέπει να είναι σεβαστές και στην καθημερινή πράξη υλοποιήσιμες. Εάν η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν και να προσφέρουν το άπαν των δυνάμεών τους».
Τις επισχέσεις εργασίας έως την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου συνεχίζουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό. Διεκδικούν δεδουλευμένα συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ (230 εκατ. ευρώ για το 2012 και 570 εκατ. ευρώ για χρέη έως το 2011). Μόνο στους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ από το 2010 μέχρι σήμερα. Έτσι, οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στους γιατρούς (το ποσό έχει οριστεί στα 10 ευρώ), ενώ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να επανακαθορίσει τη στάση της.