Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ Νέες καλλιέργειες με μέλλον


Στην εκτροφή σαλιγκαριών στρέφονται ολοένα και περισσότεροι νέοι, αγρότες, άνεργοι αλλά και επιχειρηματίες, που επιλέγουν αυτήν τη δυναμική και κερδοφόρα επένδυση.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Η οικονομική κρίση και η παρακμή διαφόρων καλλιεργητικών ειδών και μεθόδων έφεραν στο προσκήνιο την εκτροφή σαλιγκαριών ως δυναμική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις και δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην ύφεση των καλλιεργειών.
«Η καλλιέργεια σαλιγκαριών αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια από τις πιο καινοτόμες και επικερδείς επενδύσεις στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Μουσούρης, γενικός διευθυντής της εταιρείας «OS Greek Farms», αποκλειστικού αντιπροσώπου της «OSBS Snail Breeding & Distribution Group Ltd» στην Ελλάδα. Η εταιρεία Organic Snails παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί σωστά για τη νέα αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα. «Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει σε κάθε συνεργάτη την υψηλή τεχνογνωσία της και μέσα από τη μεθοδολογία της, δοκιμασμένη σε πάνω από 380 εκτροφεία στην Ευρώπη, να του εξασφαλίσει την επιτυχία της επένδυσής του», περιγράφει ο κ. Μουσούρης.
Το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών για τη δημιουργία μονάδων σαλιγκαριών είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Μουσούρη, καθώς «άνεργοι, νέοι που ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εργολάβοι που δεν έχουν σήμερα αντικείμενο και επιχειρηματίες, επιλέγουν ως ενασχόληση την εκτροφή σαλιγκαριών, η οποία μπορεί να αποτελέσει είτε κύρια, είτε συμπληρωματική δραστηριότητα. Η περίοδος στην οποία ζούμε είναι δύσκολη και είναι επόμενο ο κόσμος να στρέφεται σε κάτι διαφορετικό».
«Με τη βοήθειά μας, ο ενδιαφερόμενος αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την επένδυσή του ακόμη πιο ασφαλή», υπογραμμίζει ο κ. Μουσούρης.
Η εταιρεία O.S.B.D. προσφέρει τεχνογνωσία και επιμέλεια εργασιών, όπως: 1. Μελέτη καλλιεργήσιμου χώρου και διάγνωση υφιστάμενης υποδομής, 2. Εγκατάσταση ολοκληρωμένης μονάδας αναπαραγωγής και πάχυνσης, 3. Παρακολούθηση μονάδας, 4. Βιολογική καλλιέργεια για φρέσκια τροφή και 5. Εγγύηση αγοράς της παραγόμενης σοδειάς ανεξαρτήτως κιλών.
Η O.S.B.D. συνεργάζεται με τους υποψηφίους καλλιεργητές και χρηματοδοτεί την επένδυσή τους. Ελάχιστος καλλιεργήσιμος χώρος για μια αποδοτική και επιτυχημένη καλλιέργεια θεωρούνται τα 15 στρέμματα - εκτροφεία και η αποκλειστική συνεργασία της εταιρείας με τον συνεργάτη ορίζεται στα 15 έτη. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και εντός 40 ημερών αρχίζει η εκτέλεση των εργασιών.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Τα έσοδα από το εκτροφείο φθάνουν στις 7.200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα χρήματα που απαιτούνται για την χρέωση αίτησης για τον αναπτυξιακό νόμο είναι 3.000 ευρώ ανά εκτροφείο συν 3.000 ευρώ για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής. Μια μονάδα μπορεί να επιχορηγηθεί κατά 50%, εκ των οποίων το 40% σε μετρητά και το 10% φοροαπαλλαγή. Μια τέτοια επένδυση αποδίδει εισπράξεις 5.800 ευρώ το στρέμμα από το πρώτο μέχρι το πέμπτο έτος και από το έκτο μέχρι το 15ο έτος, τα έσοδα είναι 7.200 ευρώ ανά στρέμμα.
Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, που ευνοούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία γίνεται ακόμη πιο ελκυστική λόγω των επιδοτήσεων και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. «Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από την περιοχή, στην Αθήνα είναι στο 25%, στη Θεσσαλονίκη στο 40% και στη Βόρεια Ελλάδα στο 50%. Όπως σε όλες τις επενδύσεις, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις, αλλά υπό την καθοδήγησή μας μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες», διαβεβαιώνει ο κ. Μουσούρης, προσθέτοντας ότι η προθεσμία για την αίτηση επιχορήγησης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 (πληρ. τηλ.  699 900 9001 2310 380 118 , www.organicsnails.gr, info@organicsnails.gr).



Θρεπτική αξία

Τα σαλιγκάρια αποτελούν και μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης, ενώ έχουν και πάρα πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι πρόγονοί μας, από πολύ παλιά, τα είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους, ενώ αργότερα οι πιο καλοφαγάδες Ρωμαίοι τα απολάμβαναν μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. Στη Ρώμη άλλωστε, τα σαλιγκάρια θεωρούνταν τροφή των ευγενών και για το λόγο αυτό τα εξέτρεφαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των αυλών τους.
Στην Ελλάδα είναι περιζήτητα ως έδεσμα από τους μερακλήδες. Τα γαστερόποδα, κεφαλόποδα μαλάκια με πνεύμονα, αυτή είναι η πλήρη επιστημονική ονομασία τους, ακόμα είναι διαδεδομένα ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία.