Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο άσος στο μανίκι του Καραμπέρη


«Ο Μάρκος ξέρει. Δεν λειτουργεί παρορμητικά. Η αποκάλυψη θα έρθει, όταν αυτός το κρίνει». Άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του 58χρονου επιχειρηματία Μάρκου Καραμπέρη, που είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την πολυετή δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη, θεωρεί βέβαιο πως σύντομα το «μυστικό του Μάρκου» θα αποκαλυφθεί. Στην τελευταία επίσκεψή του στον ανακριτή, ενώπιον του οποίου έδωσε πρόσθετη απολογία, κατέστησε σαφές ότι η υπερασπιστική φαρέτρα του είναι γεμάτη, αλλά έκρινε πως δεν είναι ακόμη η στιγμή να αποκαλύψει οτιδήποτε.


Του Κώστα Καντούρηkantouris@hotmail.com

Άτομα που ακόμη κινούνται στο περιβάλλον του έλεγαν με νόημα πως ο Καραμπέρης διαθέτει στοιχεία για πρόσωπα, η ενδεχόμενη αποκάλυψη των οποίων θα προκαλέσει πανελλήνιο θόρυβο. Οι ίδιοι υποστήριζαν μάλιστα πως όσα είχαν αναφερθεί για κασέτες και άλλα έγγραφα, τα οποία με γραπτή δήλωση του ίδιου του επιχειρηματία διαψεύστηκαν αμέσως, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Βέβαιο είναι όμως ότι οποιαδήποτε στοιχεία κι αν διαθέτει δεν έχουν βρεθεί, καθώς στο κύριο στάδιο της ανάκρισης από την πλευρά των αρχών της Θεσσαλονίκης έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι, άνοιξαν τραπεζικές θυρίδες, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε. Ούτε τα κατασχεθέντα της ασφάλειας φώτισαν περισσότερο αυτό το παρασκήνιο, το οποίο συζητείται στην πιάτσα της πόλης.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας στις επαφές του με τη δικαιοσύνη πέταξε το γάντι των αποκαλύψεων, αλλά όταν είδε πως το «νομικό καθεστώς» δεν μπορεί να του διασφαλίσει τίποτε δεν συνέχισε. «Δεν θα δώσουμε τίποτε, αν δεν μας δώσουν», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, όπως άνθρωποί του το μετέφεραν στη «ΜτΚ». Ο επιχειρηματίας, που χαρακτηριζόταν οικονομικό «αφεντικό» της πόλης επί δεκαετίες, εκτιμάται ότι δεν θα αφήσει να τελειώσει έτσι η υπόθεσή του με μία βαριά καταδίκη του, χωρίς να αγγίξει κανέναν άλλον «μεγάλο». Γι’ αυτό ετοιμάζεται στη δίκη του, που αναμένεται να καθυστερήσει, αλλά θα διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι, να βγάλει ένα, ένα τα στοιχεία που θα κάψουν και άλλα ονόματα. Αυτό άφησε να εννοηθεί, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του εισαγγελέα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου αναφερόμενος στην υπόθεσή του. «Στήθηκε μία ιστορία, γιατί πληρώνουν τα βατράχια», είπε στους δημοσιογράφους αφήνοντας ερωτήματα να αιωρούνται. Ο 58χρονος επιχειρηματίας αυτοαποκλήθηκε «βατράχι», δηλαδή μικρός σε εγκληματικό μέγεθος σε σύγκριση με άλλους, που είναι ασύλληπτοι. «Αυτό φτάνει, δεν χρειάζονται άλλα», συμπλήρωσε με νόημα.
Ο Καραμπέρης, παρότι σήμερα συμπληρώνει 236 ημέρες φυλακισμένος, από την ημέρα που συνελήφθη στη γιγαντιαία επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο, ανακτά την ψυχραιμία του, αν και έχασε πολλά κιλά. Ο μεγάλος καημός του είναι πως μοιράζεται το ίδιο κελί των φυλακών Νιγρίτας με το γιο του, θεωρώντας ότι ο νεαρός βρίσκεται άδικα στη φυλακή, αφού οποιαδήποτε εμπλοκή έχει να κάνει με τις δικές του ενέργειες. «Είναι σαν αρχαία ελληνική τραγωδία να κοιμάται ο πατέρας στο ίδιο κελί με το παιδί του», είπε χαρακτηριστικά. Έχοντας και ο ίδιος προβλήματα υγείας πιστεύει ότι η υπόθεση πρέπει να τελειώσει γρήγορα, κυρίως για το παιδί του. Μελετά λέξη προς λέξη τα έγγραφα της δικογραφίας και έχει τον πρώτο λόγο για το χειρισμό της σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του.


ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 16 Ιανουαρίου, αφού ολοκληρώθηκε η πολύμηνη τηλεφωνική παρακολούθηση των εμπλεκομένων από την ασφάλεια. Δεκάδες αστυνομικοί σε συνεργασία με εισαγγελείς έκαναν ταυτόχρονες συλλήψεις των κατηγορουμένων κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης αλλά και του πρωτοφανούς όγκου των εγγράφων και των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών ορίστηκε επιπλέον ανακριτής, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Ο επίκουρος ανακριτής Χαράλαμπος Σεβαστίδης παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες την ογκώδη δικογραφία στον 3ο τακτικό ανακριτή Ιωάννη Κοσμάτο, ο οποίος στο επόμενο διάστημα καλείται να την περαιώσει και να τη στείλει στην εισαγγελία, για να υποβληθεί πρόταση για παραπομπή σε δίκη ή όχι. Η υπόθεση διαχωρίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές δικογραφίες, αντίστοιχες με τον αριθμό των χαρακτηριζόμενων οργανώσεων με τους κατηγορούμενους επικεφαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής μέχρι τα τέλη του μήνα πρόκειται να έχει ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες για τις δύο ομάδες (με κατηγορούμενους επικεφαλής τους αδελφούς Μελέτη η μία και τον Γ. Πολυμέρη η άλλη), ενώ οι άλλες δύο, που αφορούν τον Μάρκο Καραμπέρη και τον επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη, πρόκειται να περατωθούν τον Οκτώβριο. Συνολικά και στις τέσσερις δικογραφίες περιλαμβάνεται κατάλογος 89 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 32 έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ τρεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο εξωτερικό. Μόνον στη δικογραφία με τον Μ. Καραμπέρη περιλαμβάνονται συνολικά δεκατέσσερις κατηγορούμενοι.
Στόχος των δικαστικών αρχών είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε οι υποθέσεις ξεχωριστά να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες πριν από τη λήξη των προφυλακίσεων των κατηγορουμένων και, εάν είναι δυνατόν, νωρίτερα.