Μορφή ζελατίνας, η οποία δεν διαφέρει σε τίποτε από τις μεμβράνες με τις οποίες προφυλάσσουμε το φαγητό, θα έχουν τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, τα οποία έχει δημιουργήσει ήδη το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά εκτυπωμένα πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και να εφάπτονται απόλυτα σε κάθε είδους επίπεδη ή κυρτή επιφάνεια.
Τα εξελιγμένα οργανικά φωτοβολταϊκά συντίθενται από τα νανοσωματίδια, ένα από τα καινοτόμα υλικά, και προσφέρουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Η συγκεκριμένη καινοτομία που προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, NANOTEXNOLOGY 2012 και στο ετήσιο Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, που θα γίνει 2 με 5 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και οι καινοτομίες που αφορούν τα νανοϋλικά, τις αρχιτεκτονικές των διατάξεων και τις διαδικασίες ανάπτυξης για την κατασκευή και παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών και των εύκαμπτων οθονών.
«Η φωτοβολταϊκή μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες, καθώς και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού, που -μελλοντικά- θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 100%», σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη. Μέσα στην προσεχή δεκαετία, σύμφωνα με τον καθ. Λογοθετίδη, τα σπίτια θα μπορούν να καλύπτονται με φωτοβολταϊκές μεμβράνες που θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και οι οποίες, μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική, θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια. Οι δε ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα είναι παράλληλα καλαίσθητες, ενώ το χρώμα του φωτισμού θα αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση.
«Η δημιουργία τέτοιων μικρών επιχειρήσεων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μια πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία. Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 25 - 30 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης.
Από το 1998
Οι πρώτες δοκιμές για τα νέας γενιάς φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά ξεκίνησαν στο εργαστήριο νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ, από τα πιο σύγχρονα πλέον στην Ευρώπη, το 1998. Τότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες... ζελατίνες. Εκεί επάνω τοποθετούνται ημιαγώγιμα υλικά πυριτίου. Στη συνέχεια τα υλικά αντικαταστάθηκαν με οργανικά, πολυμερικά, τα οποία μπορούν να δώσουν το ίδιο φαινόμενο με χαμηλότερο κόστος. Οι πρώτες εφαρμογές φωτοβολταϊκών με την τεχνολογία πυριτίου έγιναν στο εργαστήριο νανοτεχνολογίας το 2005-2007. Στη συνέχεια το πυρίτιο αντικαταστάθηκε με οργανικά υλικά, τα οποία έχουν και υγρή μορφή, για να παράγονται και σε μεγάλες επιφάνειες. Έτσι δημιουργήθηκαν φθηνά ανθεκτικά φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία μπορούν να απλωθούν πάνω σε ζελατίνη σε τεράστιες και ιδιαίτερα εύκαμπτες επιφάνειες.
«Το ενδιαφέρον είναι ότι παντρέψαμε αυτήν την καινούργια ανακάλυψη των ηλεκτρονικών, που κάναμε, με την τεχνολογία μαζικής παραγωγής για τεράστιες επιφάνειες. Φέραμε από τη μία πλευρά μια καινοτομία, τα οργανικά ηλεκτρονικά με τις πολύ λεπτές στρώσεις υγρών που εναποτίθενται πάνω σε επιφάνειες, και από την άλλη μια τεράστια βιομηχανία που είναι σχετικά εύκολη κι όχι δαπανηρή» περιγράφει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης.