Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το πέρασμα από την «Θαυματουργή» πέτρα του Αι Γιάννη . Δείτε το βίντεο

Στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Ο  θρύλος με την  «θαυματουργή» πέτρα του Αι Γιάννη καλά κρατεί. Για ειδωλολατρικά κατάλοιπα μιλά η εκκλησία
Μέσα σε μια μικρή κοιλάδα στο όρος Βόλβη τρία χιλιόμετρα έξω από Χωριό Ασκό Θεσσαλονίκης βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αι Γιάννη.
Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο ανηφορίζουν για να συμμετάσχουν στο ολονύκτιο πανηγύρι του Αγίου,  που ξεκινά το απόγευμα της 23ης και τελειώνει το πρωί της 24ης Ιουνίου.


                    Ο θρύλος με την  «Θαυματουργή» πέτρα

Δίπλα  στην εκκλησία  βρίσκεται η «θαυματουργή» πέτρα του Αι Γιάννη που ο θρύλος που την συνοδεύει χάνεται αιώνες πίσω  και που η προ­φορική παράδοση θέλει την πέτρα να πιάνει στο κοίλος της κάθε άπιστο, συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Πριν λίγα χρόνια που δεν υπήρχαν τα μέ­σα μεταφοράς καραβάνια από διάφορες περιοχές με γαϊδουράκια και άλογα ακόμα και με τα πόδια ανηφόριζαν για να φτάσουν μετά από μέρες ταξι­διού στο στον Αι Γιάννη να προσκυνήσουν την εικόνα του Άγιου , να περάσουν από την πέτρα και να συμμετάσχουν στο ολονύκτιο πανηγύρι .
Στις διηγήσεις τους οι κάτοικοι της περιοχή συγκαταλέγουν στον θρύλο για την πέτρα και την ιστορία της αγαπημένης του Πασά της περιοχής που πήγε να περάσει από την πέτρα και η πέτρα την έπιασε. Τότε ο Πα­σάς μη έχοντας άλλο τρόπο να απελευθερώσει την αγαπημέ­νη του διέταξε στους άνδρες της φρουράς του να σπάσουν την πέτρα και να την απεγκλω­βίσουν και έτσι έγινε. Η αγα­πημένη του απελευθερώθηκε και σώθηκε, όμως η πέτρα από τότε έμεινε μισή όπως λέει η παράδοση. Η εκκλησία αυτόν τον μύθο δεν τον αποδέχεται και θεωρεί ότι είναι ειδωλολα­τρικά κατάλοιπα. «Για εμάς, η πέτρα είναι θαυματουργή και αυτό το πιστεύουμε» λένε κάτοικοι  από τον Ασκό.
Σε κάθε περί­πτωση εκείνο που έχει σημα­σία είναι η συμμετοχή εκατο­ντάδων πιστών που κατακλύ­ζουν τους γύρω χώρους και που προέρχονται από μακρι­νές περιοχές με μόνη θέληση την πίστη τους στον Αι Γιάννη. Δείτε το βίντεο με το πέρασμα της πέτρας καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα που πήραμε σήμερα.
Χρήστος Γιαννακίδης